Lydnad & spår

Ledig dag och idag la jag ett spår innan jag åkte till klubben. Ungefär 300 m med sex apporter i lätt skogsterräng…som vanligt var det apporterna jag ville lägga tyngdpunkten på. När spåret var lagt fick hundarna en liten skogsprommis innan jag åkte och städade lite efter lördagens utställning. Även om jag inte kunde vara med då så försöker jag hjälpa till med det jag kan. Just när jag var klar och skulle ta ut Gnista för lite lydnad började det ösregna….men då kom Lotta med lilla Zegra så då passade det utmärkt med fika. Vilken liten karamell den där Zegra är! Hade varit väldigt lätt att smuggla med henne hem…….suck! Men två hundar är då aldeles lagom för mig!!!!!!!
 
Efter ett tag blev det i alla fall lite lydandsträning…
Gnista fick börja med en liten platsliggning, jag tycker att hon var ganska orolig men låg kvar. Lite senare under passet fick hon ligga med Lita och Izac och det gick ganska bra men jag lämnade inte så långt. Sen tog jag itu med saktagåendet i framförgåendet och det var mer att hon bara skulle stå framför mig med fokus framåt. Jag hängde upp en gappay-rulle så att hon inte nådde den, tog med henne bort 5-10 m, ställde upp henne framför mig och när hon stod och hade fokus framåt klickade jag. I början höll jag emot men så stod hon still själv. Ett par gånger så började hon faktiskt gå så då klickade jag det men jag ska nog mest klicka bara att hon står med rätt fokus. Hon har inte alls samma fart när hon inte når grejen hon går mot så det här blir nog bra. Ibland belönade jag med rullen jag hade men jag tror nog att vi ska gå fram ganska mycket och ta den hon går mot för hon har så lätt för att snabbt vända sig mot mig och tappa riktningen.
Läggande under gång tränade vi också men det finns en hel del att göra där! Snabba läggnaden på kommandon varje gång och att armbågarna ligger i ordentligt är något att önska!
 
Ida fick träna lite fritt följ, kryp-vänstersvängar och fjärrdirrigering. Duktig på det mesta!
 
Så var det Gnistas spår…det hade legat i 4,5 timmar när det var dax för det.
Upptag faktiskt ganska bra direktpåsläpp, vist var hon "på" innan men när hon väl satte nosen i spåret så tog hon det lugnare, upptäkte kanske att det inte var ett spår som lämnade utrymme till slarv och "snabbt & fel".
Spårning, väldigt analytiskt och metodiskt men när det var ca 75 m kvar missade hon en vinkel och snurrade till det endel. Jag tog tillbaka henne till där spåret gick och då tog hon vinkeln bra och spårade bra till slutet.
Apporterna stoppade jag henne vid men det verkar som om hon har förstått att det händer positiva saker vid dem. På några behövde jag bara hålla emot lite för att hon skulle lägga sig. När hon laggt sig tar jag upp pinnen och lägger ner en näve korv som hon får smaska på medan jag tar bort snitseln, sen får hon några till innan hon får gå på spåret igen bara för att det ska vara fokuserade starter och inte "kasta sig ut och ta spåret efter ett par meter", jag vill att hon spårar från steg ett!
 
Idag verkar det som om sommaren tog slut, ganska kyligt (runt 10 grader) och regnskurar, det kändes nästan som om långkallingar hade varit skönt! Usch, vad jobbigt, man har ju blivit så bortskämd med den här fina sommaren! Faktiskt har jag hört att Östersund har haft flest soltimmar i sommar…
 
 
 

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s