Äntligen lite ”hundtid”

Efter att ha jobbat i helgen så fick jag idag tid för lite lydnadsträning före jobbet…men det var kallt! -12 när jag kom men när jag tagit en prommis och blivit lite varmare så var det -10 så det var riktigt skönt. Okej, lite kallt om fingrarna när man ska hantera klicker och krov men vantar på mellan varven så gick det helt okej.

Gnista
Ingångar
förra veckan började jag varje pass med att då jag kommer ut på plan bara ställa mig och vänta, Gnista fick snusa av sig och efter en stund kommer hon in till sidan. Då blir det klick+kastad korv så hon får chansen att göra ingången igen. Även om hon tar goooood tid på sig att snusa av så tycker jag att hon kommer in vid min sida snabbare för varje gång. Efter ett antal ingångar så går jag och fin position belönas med klick+korv. Tyst och fokuserat blir det!
Kvarsittande jobbade jag först med kongen bakom men efter några gånger så kändes det inte riktigt….eller snarare jag skulle vilja att Gnista förstod värdet i att sitta kvar bättre med tanke på att jag jobbat på så här ett tag. Så efter att funderat lite så kom jag fram till följande…Gnista tycker att kongen är kuligast att få om hon får springa och ta den och hon är ganska duktig på att vänta på klicket, men lägger jag den som extern belöning så blir den så given, uppenbar och synlig så det vill jag komma bort från. Jag vill ju inte ha mer hjälper än på tävling. Så jag bestämde mig för att träna kvarsittande genom att klicka när hon satt kvar bra och då ta fram kongen och hålla ut den så hon får ta den när hon springer förbi mig! Alltså, klicket betyder INTE inkallning utan att hon får komma till mig för att ta belöningen som råkar finnas hos mig. å så sätt fick jag in lite tempo i inkallningen utan att träna inkallning.  Efter att ha  gjort några gånger så satt hon kvar kanon så då  gjorde jag en vanlig slät inkallning och det gick också bra, hon kunde  hålla isär de olika övningarna!  Okej,  tempot blev högre i den släta inkallningen så ingången tappade hon lite i men  det gör inget….hon satt kvar väldigt bra!  Någon gång lättade rumpan lite men så kom hon på sig så då satte hon sig ner igen.
Saktagående försökte jag idag få ut sträckan lite mer, började dock med bara något steg för att sen låta henne gå ca 10 m. Visst stannade hon och kikade bakåt men jag fick henne att fortsätta. Hon stannade i snitt tre gånger på 10 m men som sagt hon kunde fortsätta i rätt riktning…oftast i rätt tempo också.Mycket glad

Ida
Fritt följ där även Ida får jobba med lite frivilliga ingångar i starten, sen börjar jag gå, mycket vänster (som vanligt) och det går riktigt bra. Buffningar på korvhanden eller hopp belönas INTE medan bra position och kontakt genererar ett klick+kastad korvbit. Vänsterhalterna börjar bli bra men hon fuskar i vänstermarcherna, där känner jag att hennes bakbensarbete kunde bli bättre.
Inkallning med stå och ligg kon är duktig men ställandet tycker jag att hon tar lite många steg i! Så jag vår plocka ur det ur momentet, ska nog jobba med att ställa henne på ganska långt avstånd från mig för är hon nära så är hon snabbare. Sen när det är bra slka jag nog kedja det bakifrån…1.) ingång 2.) inkallning från ligg+ingång 3.) inkallning från stå+snabbt ligg+inkallning från ligg+ingång 4.) inkallning från sitt+ snabbt stå+
inkallning från stå+snabbt läggnade+inkallning från ligg+ingång….provar mig som vanligt fram för att se om det här passar Ida eller ej men rapporteringen fortsätter.

Nu är i alla fall valpen utflyttad och det kändes väldigt bra att lämna henne, tror hon får ett riktigt bra hem där!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s