Lydnad, rottisprommis & spår

Jobbade 6-14.15 idag så direkt efter jobbet for jag till klubben, bytte brallor och drog på långkallingar (för det är kyligt!) innan hundarna fick två pass var på plan i solskenet.

Ida
Har ju varit så på hugget senaste tiden så det var dax att ta tag i lydnads-lydnaden igen med fokus på moment i trean och elit.
Rutan när jag skickade från ca 20 m, jobbade på farten och kastade kongen då hon sprang med full fart in i rutan, insåg att det är nog bra om jag kastar kongen så sent som möjligt, i alla fall att jag ropar "bra" först när hon passerar det andra konparet. Vill ju ha full fart in i rutan! För säger jag ligg där så lägger hon sig jättesnabbt. Provade med ett par ligg och det funkade fint, MEN sen nästa gång jag skickade hade hon den förväntan och hade tappat farten. Bara att bygga fart igen….så lägganden behöver jag inte köra speciellt ofta, de finns där ändå.
Konen+rutan, eftersom jag hade en kon över så ställde jag den vid skick platsen. Första skicken mot rutan fick hon sitta som vanligt, sen fick hon stå vid konen, sen stod vi ett par meter från konen och jag sa "konen" och gick fram med henne innan jag skickade till rutan. Avslutade med att stå ca 5 m från konen, säga "konen", Ida går dit (nära och bra), jag säger "stå", hon står några sek innan jag skickar till rutan. Klockrent!!!! Hon är bra duktig den här hoffe-madamen!!!Mycket glad
Fjärrdirrigering bra!
Fritt följ bra!
Ställande under gång med dumrutan i åtanke då jag kör starten+första vinkeln+ställande+jag går i mindre fyrkant+jag kommer tillbaka+kastar kongen framåt (OM hon har stått stilla med alla 4 tassar!). Det gick bra, ökade sen på så det blev +en vinkel och sist +en vinkel+sättande. Eftersom Ida har svårast att vara still under ställandet så tror jag att jag länkar det här momentet framifrån så att hon får göra lite till innan belöningen kommer…testar så i alla fall.

Gnista
Lägremomenten kollade jag av men hon var gapig idag också…Förvirrad
Platsliggning då jag jobbade på avståndet, första gången lämnade jag henne ca 50 m men gick tillbaka efter bara ca 5 sek, gjorde vår lilla ritual (jag kommer in vid hennes sida, smeker henne, rätar på mig, sägar sitt, sätter på koppel, gör helt om march) innan jag klickade och kastade kongen. Andra gånge fick hon ligga ca 5 min, men just när jag skulle ta första steget tillbaka så reste hon sig och kom…frågade med lite sträng röst vad hon gjorde där och då sprang hon tillbaka och la sig ett par meter från orginal-platsen så jag sa till henne att lägga sig där och då gjorde hon det. Lämnade igen hela vägen bara en kort stund och då låg hon kvar. Belönade då som ovan. Sista gången lämnade jag henne bara va 20 m i ca 1 min och då gick det bra, belönade som ovan.
Linförighet tråkig position, plogar, gapig. Det som funkar bäst är tror jag att jag bara backar ifrån henne när hon börjar gapa. Alltså, hon får inte komma in i position när hon låter… Får ta tag i det här och försöka få det bra på något sätt, kräver lite klurande…
Framförgående stretar men håller sig framför och faktiskt stod hon still i halterna även om hon vände upp. Så jag kommer nog inte att göra så mycket åt det här, inte träna det heller för hon är verkligen laddad på det att linförigheten nästan blir en förväntan på framförgående.
Inkallning MYCKET BRA! Bra fart och snygg ingång!
Läggande under gång lite segt och så låg hon inte kvar så jag jobbade några gånger med att jag kom tillbaka och la kongen mellan hennes tassar och när jag klickade fick hon ta den.
Kryp blir bara bättre och bättre! Är nog uppe i 4 m men hon lättar någon gång lite i armbågarna. Gör grymma vänstersvängar, backar hyfsat men har lite svårt för högersvängar (det sistnämnda har vi heller inte tränat så värst mycket på).
Hopp-sitt-hopp slår i, går ut lite för dåligt och hamnar vid sidan av hindret på andra sidan. Mycket som kan förbättras alltså! Så idag tog jag itu med uthoppen med några olika strategier. (1) Säga "hopp" och kasta kongen långt över Gnistas huvud (2) Säga "hopp"-"sitt" och sätter hon sig för nära gå emot henne och säga "back" tills hon är på rätt plats, säga åt henne att sätta sig där, sen gå tillbaka över hindret till min plats, upprepa ordet "sitt" och kasta kongen (3) Säga "hopp" och vääääääänta…..tills hon efter en hel del försök äntligen hamnade på rätt avstånd från hindret (strunta i sittet).
Började med (1) funkar ju bra men jag upptäkte att jag kastade för tidigt! Jag kastade när hon var över hindret och jag måste vara nogrannare med att kasta när hon har hoppat och befinner sig ca 4 m från hindret. Nu är det inte hoppet som belönas längre utan positionen efter hoppet.
Strategi (2) gjorde jag nog 5 gånger men jag tycker inte att hon förstod vad jag var ute efter men kanske skapade det någon liten förberedelse för strategi (3) där det syntes att hon vet att det är själva hoppet som belönas för det testade hon flera gånger utan att ta sig ut till den punkt jag tänkt mig. Det är i alla fall kul att se hur svansen går medan hon funderar och provar utan att ge upp. En gång backade hon ut nästan fram till "punkten" och det köpte jag med klick och kastad kong och en gång till tog hon en lov ut till "punkten" och fick samma belöning. Så det blir nog strategi (3) som jag provar ett tag till. Visst hade det varit enklare att lägga dit en tramptarget….och det kanske jag gör…vi får se…

I kväll åkte jag ut med Ullis & rottisarna och Camilla & "asiaten"…nej, Eurasiern var det ju…Blinkning Vi skulle lägga spår på Odensala sportfält men det var fullt med fotbollande ungdomar så då åkte vi till I5’s grusplan och la hårda spår istället. Hade tänkt knäppa lite kort MEN när det var dax för spår så var det för mörkt! Så kort får jag ta en annan dag… Medan spåren låg tog vi i alla fall en prommis med Gnista och rottispojkarna Chaos och Urax. Ida fick inte komma med, jag ville inte att hon skulle sätta några griller i rottishuvuden innan spåret med sin fina "löp-parfym".

Ullis gick ett spår till Gnista, ca 200 m med mycket partier med cognacsmedwurst, det låg nog i ca 1 timma, en hel del vinklar, 3 apporter (gummiring, patronhylsa, snörstump).
Starten, som vanligt väldigt laddad la jag henne ner ca 30 cm från starttrampet, där fick hon ligga och samla sig innan hon fick dra sig iväg. Lite snurrade hon första metrarna men sen fick hon fäste på spåret.
Spårarbetet ligger på ordentligt när hon är rätt, känns väldigt tydligt i linan (hade koppel och släppte ut kanske dryga metern så hade hon ju också nomeselen som vanligt där fästet ju är vid svansroten) när hon har spåret och inte. Går hon tappt så går hon inte så långt utan jobbar väldigt fokuserat tills hon är rätt. Sista 50 m var hon trött, stannade några sekunder och backade lite innan hon fortsatte spåra. Hon behövde väl vila näsan en liten stund för det var ett svårt underlag och planen är det många som passerar dagligen.
Apporterna, den första (gummiringen) "hjälptes vi åt med" innan hon la sig, den andra (patronhylsan) nosade hon på och fortsatte en liten bit innan hon gick tillbaka och la sig…jag hade inte riktigt sett den så det skötte hon bra själv! Den sista (snörstumpen) stannnade hon vid men nu var hon trött och fick lite hjälp, men hon la sig i alla fall och fick smaskig medwurst.
Jag är i alla fall JÄTTENÖJD med min spårfantom!!!!Mycket glad

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s