Träningshelg för Stefan Mattson dag 1

Jobbar så jag kommer att fylla på lite då & då…
 
I helgen har jag förmånen att vara med på en träningshelg på Flens BK för Stefan Mattson, kennel Krokasmeden och som flera år legat i toppen när det gäller svenskskydd.
 
Lite "stolpar" från dagen…
* Grundläggande i träning är MOTIVATION – SAMFÖRSTÅND – KONCENTRATION
* Belöningar ska inte TAS utan GES, dvs hunden ska inte bara kasta sig över belöningen när man tar fram den utan den ska vänta på att bli bjuden belöningen.
* Förstärka felen för att tydliggöra dem, dvs släpper hunden under fria följet kan man putta den ifrån sig tex.
 
Med Gnista har jag vetat en tid att jag måste göra något annorlunda än vad jag gör, eftersom jag tycker att hon är bra genomarbetad MEN hon har inte riktigt den attityd (inställning till samarbetet) som krävs för att komma i tävlingsform. Även om jag nu har vetat så har jag dragit mig för det eftersom jag vill göra på rätt sätt (med alla misstag jag gjorde med Jethro i bagaget) och varit rädd för att sätta mig i konflikt. Så att få denna träningshelg nu var helt perfekt! Att gå för en som har en så stor erfarenhet av just den här typen av hund!
 
Två pass fick Gnista, det första lek-kontroll och det andra fritt följ.
 
Lek-kontroll
Gnista tycker att hon leker väldigt bra själv och det är ju inte så bra när man vill belöna med tex kong och att hon sen inte kommer tillbaka med den utan cirklar runt mig, det tar ju liksom slut då… Jag tyckte ju att jag jobbat på det men det visade sig ju att så inte var fallet (eller i alla fall inte tillräckligt) för det har bara blivit värre och värre. Lösningen på problemet var att jobba i lina/ett flexikoppel så att hon inte får tillfälle att springa så…jaaaaaa Lotta…jag veeeet att du redan tjatat om lina…Generad…så inget nytt egentligen men det är bra att bli coachad. Jag kampade upp henne hon fick vinna och så skulle jag ropa på henne, kom hon inte så skulle jag ge ett litet ryck och ropa igen, sen fortsätta så om ända in om det så behövs. Väl inne skulle jag backa ifrån så att hon själv kom och gav mig kongen, om hon inte släppte den när jag tog i den och sa "släpp" så skulle jag tydligt visa missnöje eller ge henne en dusch vatten. Det där fattade hon snabbt…i alla fall släppandet, att komma in får vi säkert jobba ett bra tag på. Fick också rådet att jobba mycket med släppanden och att hon genast skulle få ta kongen igen för lite kamp. Det har jag ju gjort förut också men kanske ska jag jobba mer så samt vara tydligare när hon inte släpper direkt eller tuggar i släppandet eller försöker ta den igen innan hon får.
Jag tror ju att Gnista är en ganska hård hund men vattnet tyckte hon var obehagligt…eller kanske att bli överraskad av vattnet, för släppte gjorde hon snabbt efter bara ett  par sprut.
 
Fritt följ
Eftersom det var tips på "ljudbekämpning" jag ville ha så tor jag bara en snabbrastning innan hon fick gå ut på plan. Mycket riktigt, uppfodrande ljuden satte igång och precis som jag själv konstaterat tidigare så ansåg väl även Stefan att det var okoncentration bakom. Först fick jag hålla henne ifrån mig och skälla på henne lite tills det syntes att hon tagit åt sig och då låta henne komma tillbaka igen. Nu tyckte väl inte Gnista att det var så speciellt obehagligt så då tog vi vatten där också, alltså spruta snabbt men också göra det en liten stund tills hon förstod att jag var missnöjd och då fick hon komma in igen. Om jag minns rätt så räckte det med ett sprut sen räckte det med att visa missnöje så ansträngde hon sig lite bättre. Riktigt, riktigt bra gick hon då med en mer uppmärksam attityd!!! Inte den här diviga "airen" som annars…Blinkar Jobbade sen med fritt följ där hon gick tyst och fint, utmanade sen med slät halt och efter den vänster om marsch och då blev det först lite ljud men när jag sagt till så blev det tyst.
Sen ska jag väl tillägga att Gnistas ljud är uppfodrande skall som hon faktiskt verkar vara ganska medveten om och inget omedvetet stresspip.
 
 
Fortsättning följer…

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s