Spår, handtarget & lite lek

Sitter på jobbet och eftersom det är lugnt passar jag på att rapportera lite från dagens träning.
 
Innan jag åkte till jobbet idag skulle jag aktivera hundarna lite…
 
Kom på att jag under prommisarna faktiskt börjat träna in handtarget på båda hundarna (bättre sent än aldrig) och såklart går det jättebra…vad jag ska ha det till vet jag inte riktigt men det är säkert användbart.Ler Jag håller handen på ett speciellt sätt när den är en target för att skilja på när den är det och inte…om det behövs vet jag inte men jag testar så här.Blinkar
 
Gnista fick ett spår som gick kors och tvärs över lydnadsplanerna (antagligen har en hel del folk och hundar rört sig där under dagen), fick nog ihop ca 350 m men då var det också ganska så zick-zack med spetsvinklar och ben som gick ganska nära varandra. Nio apporter låg det dessutom i spåret, i storlek från ett par cm till halvdecimetern (patronhylsor, plastkork, tesked, frigolit mm). Liggtid ca 20 min. I start och slut fick hon en godishög (funkade eftersom start och slut ïnte var på planerna), i starten för att hon ska ha ett lite mer sansat tempo och ha med näsan ordentligt och i slutet för att jag inte vill avsluta spårarbetet med ett föremål. Hon tycker föremålen är nog så störande så inte vill jag att hon ska sätta samman föremål=spårslut! Gjorde hon det skulle väl grejjerna bli ännu mindre attraktiva eftersom det är spårarbetet som är det viktigaste för henne.
Så här gick det i alla fall…selen tog jag som vanligt på vid bilen (tycker inte om att krångla så dant vid upptaget) och linan låg utlagd och klar för påkoppling vid påsläppspunkten.
Spårupptag, jag la henne ett par meter från spåret, ungefär vinkelrätt mot godishögen, motvilligt låg hon efter ett par försök till tjuvstart, låg då och vindade in spåret och var riktigt taggad. Släppte iväg henne efter någon minut, hon drog fram till godiset och smaskade i sig det innan hon fortsatte spåret åt rätt håll. Det känns som om det var ett bra upptag där hon hade näsan med sig och inte bara drog iväg på va spår som helst, utan var analytiskt och valde rätt håll.
Spårarbete tryck i linan, kanske i ordentligaste laget men ändå var hon ordentlig så det var ju bra. Alla vinklar skötte hon riktigt fint. Låg näsa hela tiden och vindade inte in och fuskade fastän spåret på sina ställen låg riktigt tight. Likaså ända ut i alla spetsar! Duktig hund!Skrattar
Apporter känndes det i linan  när hon kom till och idag valsde jag att berömma för stoppen och sen uppmuntra henne till att lägga sig…helst INNAN hon tar grejjen i munnen. Ibland gick det riktigt bra och ibland tog det lite längre tid men jag tycker att hon blir glad när jag uppmuntrar henne och att det sen övergår i belöning när hon ligger, för fastän jag för dagen bara bjöd på torra foderkulor så såg hon sååå förväntansfull ut! Ett par föremål låg precis i spetsen på ett par vinklar och där jobbade hon lika fint. I en vinkel trodde jag att jag hade lagt en grej så jag stannade till och började kika och då kommer Gnista tillbaka och hjälper till att leta, jobbar runt jättebra och engagerat en stund innan det går upp för mig att det inte finns något där, så då får hon spåra vidare. Sista föremålet är en liten frigolitbit som jag först la på stegen när jag paserade den. Nu blåste den ner i gräset under så jag tog med den och la den längre fram, men vid stegen kollade hon de stegpinnar jag tagit på och i gräset dit den fallit. Snyggt jobbat för en hund som tycker föremål i spåret är lite onödiga…Blinkar…men det börjar kanske komma till sig…?
 
Sen blev det lite kryp för Gnistas del och det gick inte sämre och inte bättre än förra gången…rent tekniskt så kan hon riktigt fint men hon har inte stabilitet i positionen.
 
Ida fick lite fritt följ men sen bara kongkastning en liten stund…oj, va hon kan springa och vad hon tycker det är KUL!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s