”Outside the box” & klicker-klur

Först lite svammel…
Just nu läster jag nyaste Canis och som vanligt bidrar den med en massa inspiration och hjärngympa! Gillar skarpt artikeln med Maria Hagströms råd, … men också övriga artiklar sätter igång tankeverksamheten. Eller kanske inte den om rallylydnad…det är inget som intresserar mig. Den om jaktträning var spännande…det är lite så jag skulle kunna tänka mig skyddsträning ifall jag skulle börja med det…att få hunden att förstå och vara medveten om vad den ska göra för att få utför det bästaste! Att få hunden att förstå att den måste ha kontroll över sig själv för att få göra det roliga utan att jag ska behöva bråka…samspel… Jag har ju min sinnebild över hur jag skulle vilja ha det…stora krafter som styrs tyst och fokuserat. Men för att komma dit hän lägga träningen på rätt nivå och vara helt på det klara om vad som tränas och hur det ska tränas och inte göra det för svårt så det blir en massa misslyckanden och konflikter. Övningens SYFTE ska vara tydligt formulerat…
Hmmm, egentligen är det väl så jag ser den mesta träningen oavsett vad vi tränar…i alla fall hur jag vill ha det…sen lyckas man ju inte alltid…
 
Gnista fick leka "runda-stora-vägarbetskonerna" och det var handtarget/flying som jag fokuserade på och jösses så bra det gåååår! Längtar tills jag får ta det ut i sökskogen!!! Inte för jag tror det kommer att vara lika tipp-topp då när vi har skog och figgar med i ekvationen, men gör hon det bra på plan så är ju sannolikheten att det kommer gå bra i söket större! Jätte häftigt var det i alla fall att gå och skicka mot konerna (ca 40 m på vardera sida om en tänkt mittstig tvärs över plan, omlott så det skulle bli flyt i skicken) och inte behöva visa med händer eller säga ett enda ord! Okej, på skicket mot kon 4 sprang hon och tog 2 istället men när hon kom tillbaka tog jag handtarget och så ett steg framåt och hon sprang och rundade 4. Gör fina handtargets när jag vill ha det, men dety är klart jag har ju redan ett stopptecken och att gå på handtarget ligger ju då nära till hands.
Avslutade med att hon fick runda en kon och så kastade jag bara gappayrullen bakom för att få till ordentliga inbromsningar inför ställande i inkallning. Det gäller ju att bryta ut smådelarna ur momenten!!!!
 
Ida fick också runda konen ett par skick fixade hon på långt avstånd men sen blev det en massa stopp så då krympte jag avståndet ordentligt! Avslutade med samma slags ställanden som Gnista fått göra, alltså bara kasta kongen över huvudet på henne så det blev tvärstopp/vändningar utan att säga något…bara för att hon ska få känslan av att springa jättefort och sen göra tvärstopp och använda muskler!!! Annars när man gör ställande i inkallning är farten lite ljum och ställandet  används knappast en muskel… Det gick i alla fall bra.
 
Gnista har börjat hitta tillbaka till "finformen" igen och att komma in med leksakerna är ett minne blott…nej, kanske inte, för det mesta går det faktiskt bra men mot slutet av passet börjar hon cirkla… Inspirerad av att klicka allt som inte är fel (i "Gå fint i koppel artikeln") så började jag klicka att hon stod still (belönade sen med kastad godbit), klickade att hon släppte kongen, att hon tittade på mig, att hon kom mot mig, att hon kom nära, att hon kom med när jag backade ifrån, när hon gjorde ett ställande, när hon gjorde ett läggande, när hon kom in fot…ja allt hon erbjöd frivilligt helt enkelt. Men så fort hon gick tillbaka och tog kongen upphörde klickandet för att sen inte påbörjas igen förrän hon bröt "sin lek". Kul var det i alla fall och hon bröt "sin lek" fortare och fortare. 

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Outside the box” & klicker-klur

  1. Ullis skriver:

    skönt att prova nytt o slippa kamp- blir inspirerad bara av att läsa att DU LÄST :) Haha Gnista har det inte lättt-överlistad stup i kvarten:)

  2. Anna skriver:

    överlista och överlista…mer att få henne att köpa konceptet…:D…& man får vara en jäkligt övertygande försäljare…!!!:D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s