Hundhelg i Enköping

När jag förra helgen var på Södertälje BK på info om Försvarsmaktshundutbildning fick jag reda på att det gick en kurs i Nyköping och så fick jag frågan om jag ville komma till Enköping den här helgen på en slags utvecklingshelg för instruktörer där de skulle jobba med övningar ur det nya arbetsmaterial som finns för utbildning av tjänstehundar. Klart jag sa ja, ett perfekt tillfälle att kolla av om Gnista skulle funka som tjänstehund och sen är det ju alltid kul att komma ut och träffa nytt folk!
Det visade sig att det var folk från Skaraborg, Sörmland, Västmanland, Uppland och Dalarna…hur kul som helst!
 
Lördag
Startade från Flen i ottan och väl framme började det med en gång. Under dagen skulle vi åka runt till fyra stationer och på kvällen blev det en övning till.
 
Station 1
Startövning med ljud
Lite för avancerat för oss, jag var ringrostig eftersom det var ett bra tag sen jag patrullerade med hund och Gnista hade ju ingen aaaaning om vad det var som förväntades av henne. Men övningen var bra!
Fick gå fram till startpunkten, ställa upp, ge hunden signalerna och sen skulle ljudet komma nästan omgående. Tre gånger gjorde vi om övningen och det gick väl si sådär…hon har ju inte det rätta suget ut till figgen och jag tror inte det hjälper att hon löper… Men efter lite jobb från figuranten så kom en kamp igång. Sista gången hade figgen bytt sida och Gnista gjorde en fin markering åt rätt håll, men eftersom matte trodde att det skulle vara sama sida som tidigare köpte hon det inte Generad…men jag hann nog inte mer än ta något steg vidare så hörde jag knaket och då förbannade jag mig själv för det boooorde jag ju ha förstått! Det är ju bevakning det handlar om och sånt folk hittar ju på allt möjligt…Skrattar Sen är det ju faktiskt HUNDEN som ska höra INTE den där klantiga matten Blinkar.
 
Station 2
Bas & lek
Vi fick binda upp hundarna och samlas för en genomgång om övningen. Sen fick alla hundar först leka med sin förare och sen med instruktörerna.
Gnistade började som vanligt bra med mig och det gick också bra när jag lämnade över kampen till nästa…hon var lite ovillig i släppandet där och när sen bitstocken gavs till instruktör 2 var hon lite tveksam i starten innan hon tog den men sen när hon väl kommer in i kampen jobbar hon på. Men båda var duktiga lekare och då går det bra! När instruktör 3 sprang in i skogen med kamprullen så sprang hon in men engagerade sig inte i kamp med honom.
När hundarna lekt klart fick vi skriva några rader om övningen och hur hunden skulle kunna utvecklas.
Som jag ser det är det i första kontakten med figg man måste jobba…att få bort tveksamheten i själva gripandet och dit kan man kanske nå genom att hon får lätta vinster under en period i början. Det är i alla fall viktigt att andra än jag leker med henne…jag har slarvat med den detaljen även om jag har vetat att det är en svaghet hos henne som behöver jobbas med! 
 
Station 3
Spårupptag
Också här band vi upp hundarna i en bas…
En patrullsträcka på ca 50 m innan en spårövergång. Själva patrullsträckan var ju som den var…hon hade ingen aning om vad vi gjorde så hon spårade i vallningen, åt lite gräs…men då spårövergången kom var hon klockren åt rätt håll!!! Spårade bra till stoppet…men var orolig i stoppet så det bör tränas…tycker dock att hon var oroligare än hon är annars…kanske löpet…för hon brukar kunna lägga sig och ligga still, även om det är med hög förväntan. Startade sen bra och spårar nogrannt fram till figg i spårslut som hon mest passerade men när jag gav honom ett par godbitar så blev han mer intressant.
 
Station 4
Påvisningsövning
"Torrtränade" att hunden skulle göra påvis till synlig figurant. Samma lilla ointresse för leken här men som tidigare så när hon väl griper och börjar kampa så går det bra. Man får bara inte vara så försiktig i leken utan bångla på lite grand… Ett par halter lades också in i påviset sen även en grupp.
I häftet som användes stod det tydligen att kommandot "visa" skulle användas, men i min och Gnistas vokabulär är det ordet redan upptaget i söket. Visst har detta "visa" en del gemensamt med det i söket men jag kommer ändå att välja att inte använda detta kommando här. Som jag ser det behöver jag inte ett kommando för kopplat påvis mot objekt eftersom, som jag ser det, är ett påvis en förlängd markering som jobbas ut. Så genom att följa hunden i markeringen så talar ju jag om att vi ska fortsätta mot markeringen…eller är jag ute och cyklar…? Nåväl, folk får säga vad dom vill men "visa"-ordet är i alla fall upptaget!
I diskussion om detta fick även matten visa sina egensinniga egenskaper…för det är inte bara Gnista som har egna idéer, matten kan bra hon också Skrattar!
 
Kvällsövning
Startövning med ljud
Samma som dagens första övning och det gick si sådär…
Vid ett tillfälle belönade figgen med godis och sen var hon mer inställd på att få godbitar än att leka så då bestämde jag mig för att om vi ska hålla på med bevakning är det kampen som gäller som belöning! Funkar inte det så har vi inget inom bevakn ingen att göra!!!
 
Söndag
Startövning med ljud
Vi var tre hundar i gruppen och körde en markering var och sen band upp hundarna i bas där emellan.
Gnista fick första markeringen patrullera ca 30 m innan ljudet kom, men också nu var det spårande och att dra sig fram med klorna som gällde…jag försökte göra flera stopp för att sen fortsätta när hon inte nosade utan riktade uppmärksamheten utåt, men hon var snart nere med nosen igen…
Innan hade jag berättat för instruktörerna hur jag ville ha figgen…ca 5 m från stigen och först smyga bara någon meter mot stigen för att sen smyga iväg i en flykt…och jag tycker att hon svarade bra på det! Lite ointresserd i första kontakten men när leken kom igång så går det bra.
Andra markeringen jobbade figgen på samma sätt men hon fick ljudet redan vid starten, när jag sagt "pass på" och det gick lite bättre ändå…bättre intresse när vi avancerade närmre figgen. Denna gången jobbade jag mer aktivt i figgens och Gnistas lek genom att hålla henne i kopplet och peppa på henne och berömma när hon drog bra…tycker nog att hon höjde sig ett snäpp. Hon fick vinna bitstocken, jag tog den och kastade till figgen, höll emot lite och så fick hon gå in och ta den…så jobbar vi nog vidare…
Tredje markeringen, lika som den andra men nu klantade jag mig! För när hon skulle till att markera tog jag ett gigantiskt andetag för att berömma…hon flög upp och tappade fokus…Generad Fick i alla fall en markering och jobbade ut men det blev ju inte riktigt bra. Gjorde om och då blev det bättre.
Ett bra upplägg i en trevlig grupp och det känns som om det hände lite här och hon höjde sig…även om det behövs en hel del sånna här övningar blandat med lekövningar med figge utanför skogen också!
 
Sen var helgen slut…en rktigt bra helg och man blir ju bara ännu mer sugen att hålla på med det här!Skrattar Men som jag sagt tidigare…det är under förutsättning att Gnista utvecklas som jag vill!!!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s