Expriment med Gnista & speedad Ida

Först och främst så har Idas dotter Vinna med duktiga matten Sandra klarat  certprovet i helgen trots att de i det avslutande spåret hade närkontakt jakthund, älg och hare och matte var kanonförkyld! Starkt jobbat!!!Skrattar
Idag fick jag också veta att Hova Bondes Ipsen klarade VPG III (Schutzhund III), och förra veckan sitt FH1 (spår)! Duktig familj hon har lilla Ida…ett krafttag med träningen så får vi se hur det går kanske…? Hon är ju bara snart 6 år ju, på toppen kan man ju säga!!! Skrattar
 
Ida fick en prommis och så framåtsändande och vilken galopp hon hade ut!!! De sex galoppsprången gick ju i ett rasande tempo och sen fick jag högt och tydligt säga "sakta" istället för ett tyst "sssssss…" som brukar räcka när hon inte skiftar tempo själv , men nu var det ju länge sen sist också och eftersom hon tycker momentet är kul så kan det ju gå lite fort. Riktigt bra riktning i momentet och det är ju inte så att hon bara rinner iväg utan hon har ett stabilt saktagående också! Hon är ju verkligen otroligt glad och positiv att träna med tanten!!!Skrattar
Körde sen en lång inkallning med stå och ligg, lämnade henne liggandes ca 40 m, kallade in och ställde på halva sträckan (snyggt!), medan hon stod kvar (blick-still) flyttade jag mig ytterligare ca 20 m, kallade in igen och la på halva sträckan (lika bra det!) och medan hon låg kvar flyttade jag mig ytterligare ca 20 m innan jag kallade in för ingång och kongbelöning. Duktig Ida!Skrattar
 
Gnista fick först en prommis och så fortsatte jag med mitt lilla expriment med att klicka bort hennes tråkiga kongspring, eller rättare sagt shejpa fram en bättre konghantering..
Vad är det oönskade beteendet?
När hon tar kongen i munnen, med svansen i vädret och mig i ögonvrån travar/galopperar runt mig oräkeneligt antal varv utan att ha en tanke på att komma till mig med den.
Hon tar kontrollen över leken och det är väldigt opraktiskt även om Gnista uppskattar denna lek aldeles otroligt mycket. Har provat lite olik lösningar men har inte tyckt att de har gett lösningen på problemet utan mera varit sätt att undvika det och så jobbar ju inte jag, jag vill att hon ska förstå vad hon ska göra och varför. Tror att den insikten är till hjälp i andra situationer.
Vad är det önskade beteendet?
Alla beteenden som har med kontakt och samarbete att göra.
Vad ska belönas och hur kan jag föra en stegringsplan
1. Klicka för det mesta som inte är att springa runt mig med kongen tex. att hon stannar upp, att hon släpper kongen, att hon tittar på mig, att hon rör sig mot mig.
2. När hon släppt kongen låta henne bjuda beteenden som jag klickar och belönar med godis ett par gånger innan hon får ta kongen som belöning på klick+varsågod.
3. Att jag kan plocka upp kongen från marken och ge henne den.
4. Att hon kan komma till mig med kongen.
Helt säkert kommer jag att upptäcka att det är en massa mer steg men jag börjar så här…
Hur har det gått hittills?
14/11
Se nedan
15/11
Nog tycker jag cirklandet har minskat lite men så tog jag nog upp kongen ett par gånger för mycket och då ökade springet trots att hon omgående fick tillbaka den. Alltså får jag låta bli att ta den och skapa ett bättre förtroende i leken.
Att jag bytt frolicen mot korv var inget som jag tycker höjde belöningskvalitén i Gnists ögon.
16/11
Idag minskade springet rejält! Först när jag gav henne kongen blev det några varv men sen tog hon mest ett varv i taget och flera gånger sneglade hon på mig när hon tog upp kongen och var på väg och det var ingen "ha ha"-blick utan mer tveksam och undrande om hon skulle eller inte…bra att hon börjar tänka och överväga andra (dvs MINA) lekar. Flera gånger gick hon mot mig med kongen och jag klickade och kastade frolic, hon släpper kongen och tar godisen och bjuder sen nytt beteende.
Kul när det funkar och jag kommer ganska så målmedvetet träna så här så ofta jag kan!
 
 
 

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Expriment med Gnista & speedad Ida

  1. Ullis skriver:

    nu börjar man känna igen er:) grattis till ida-dotter-ekipagets framgångar!!!! kul att hon är så på tårna själv:) o nu tror jag inte att gnista har en chans mot mattes strategier:)………..

  2. Anna skriver:

    ja det är dax för lite målmedvetet klurande…nu har vi ju vintern på oss att öka på stabiliteten i lydnaden & då kan jag lika bra börja från grunden…;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s