Attityd & position

Både igår och idag har jag varit upp på klubben för prommis och lite träning. Idag tog jag hundarna var för sig eftersom det var lite väl mycket "dominanssnack" dem emellan på gårdagens prommis. Idag fick de efter uppvärmande promenerande lite intervallträning då jag la ner kongen och så gick vi ifrån den under kommandot "här" och efter 50-100 m skickar jag att hämta kongen medan jag fortsätter gå.
 
Gnista sprang först med en pinne och tykte det var kul så hon fick sen bara 6 springsträckor, går bra med mig ifrån dutten (hon fick inte kongen för den blir hon så girig över) och tjuvstartar inte, ett par av gångerna blev det startskall…
Värmde sen upp inför lydnaden med lite frivilliga beteenden, så som stå, ligg, sitt, ingångar som belönades med klick+kastad godbit.
I fria följet fortsatte vi jobba med attityden, jag ger muntligt beröm ganska mycket, godbit ibland när jag känner att hon går fokuserat och avslappnat…klickern får vila eftersom det inte är det rent tekniska som jag jobbar med. Annars tycker jag att den är ett fantastiskt hjälpmedel när det är tekniska detaljer och ögonblick som fångas. Hon gick riktigt bra, när hon började låta (främst i vänstersväng) gjorde vi igen och jag berömde redan i början av svängen och det lugnade henne för då tagggade hon ner och blev tyst. Började hon buffa på mina händer och bygga upp en "godisiver" fick hon vänta på godbiten men jag berömde muntligt när hon slutade buffa. Det känns i alla fall bra så jag bygger vidare på det här sättet…det gäller bara att JAG behålla fokus på attityden så att jag inte börjar gå in på momentdetaljer eller moment som för tillfället är för komplicerade för att gynna helheten.
Jobbade sen lite fjärr, eller rättare sagt bara skiftena ligg-stå och stå-ligg medan jag står precis framför. Här är det ju tekniken jag är ute efter och jag måste säga att hon gör det för jäkla snyggt med tassarna på samma ställe hela tiden!!! I den här övningen varvar hon inte och det känns inte som att det är risk för ljud så det kan vi hålla på och peta i. Jag kommer att jobba nära länge, det gjorde jag med Ida och det har verkligen lönat sig. Har sett allt för många som ökar avståndet tidigt och dels får långsamma skiften samt brister i teknik som gör att de flyttar sig.
Ett par inkallningar och ett belönat kvarsittande och inga startskall! Det funkar ju finnemang!!! Får tacka Camilla mfl för observationerna och idéerna!Skrattar
 
Ida får en ju bara att le, hon har fyllt 6 år och hon har aldrig varit så bra som nu och bättre och bättre blir hon!Skrattar Med bra menar jag inte att hon har lydnaden utan jag menar inställningen och energin till allt vi hittar på. Som idag tex, förut när jag har lagt ut kongen har man varit tvungen att kasta den och inte gå för långt så hon tappat minnesbilden…men idag när jag kastade ut den var hon jättetaggad och sen när jag vände om så tjuvstartade hon!!! Första gången gick i bara 30 m men det ökade vi snabbt till 50 och 100 m. 10 springsträckor blev det och hon sprang fint på alla. kanske lite långsammare på sista som var ca 100 m ut och kanske 130.
Det blev bara ett kort pass lydnad, först lite fritt följ där vi jobbade speciellt på vänsterhalter som ofta blir lite sneda eftersom hon tar i för mycket så rumpan hamnar bakom mig.
Avslutade sen med tre släta inkallningar där jag sa "bra", och höll fram kongen så hon fick ta den i farten, på lite olika ställen på sträckan. Stå och ligg kommer jag träna i andra sammanhang, som tex när hon ska runda vägarbetskonen eller nåt annat bra.
 
 
 
 
 

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s