Sjuk, sjuk, sjuk & träning för Frida Wallén

Ja, attans vad risig jag har varit…orkeslös och trött! B-vitaminbrist säger doktorn så nu knapras det vitaminter och sen hoppas jag att det ska hjälpa. Jag vill ju vara pigg och hundträningssugen igen! Hundarna har mest fått kortprommisar och jag kan inte komma ihåg när jag var ute en riktig långprommis sist och då är det illa…men finns inte orken så är det inte mycke att göra åt. Som tur var har det varit badväder ganska många dagar så laddar jag med pinnar så simmar de ordentligt, har de bara varsinn så är det mest stå i strandkanten och vakta "sin" pinne och så spana in ifall de kan sno varandras pinnar…Blinkar För simma för simmandets skull kan man ju inte göra….boring!
 
Jag har i alla fall kommit iväg på en halvdags träning i Enköping för Frida Wallén (fd Sundberg) och det var en inspirationsinjektion!Skrattar Det är trevligt att bli påmind om att vi har lagt bra grunder i lydnaden och att nu är det komma vidare som gäller. Frida var en bra pedagog som lyfte fram både vad som var bra och vad som kunde göras bättre, samtidigt som hon kollar av med hundföraren om de metoder hon föreslår känns bra. Det sistnämnda är viktigt tycker jag för en metod är ju inte bättre än vad den som ska utföra den tycker.
Vi var fyra som åkte dit (jag & Gnista, Ullis & Chaos, Karin & Crut, Anna & Yatzi) och det är kul och lärorikt att även titta på de andra och höra vilka tankar de får med sig. Som jag uppfattade det så har Frida ett väldigt enkelt sätt att se på hundträning, inget krångel och att utgå från hunden och föraren. Inte bara ett koncept utan ser fler sätt att utföra saker på. Men även om det var enkelt så var det noggrannt där meter, antal fanns med…att man bestämmer sig för vad man vill ha, vad som är rätt och sen är tydlig med det så man belönar snabbt när det är rätt och bryter ännu snabbare när det blir fel (inget velande med andra ord).
 
Med Gnista valde jag att köra fritt följ, kryp och framåtsändande.
Fritt följ
Ljud – nu har Gnista faktiskt varit tyst senaste tiden och min taktik att lägga ner henne en liten stund vid ljud har funkat, men om det är en "samarbetes-period" hon är inne i eller om det är bestående vet jag inte riktigt.
Lite ljud blev det i alla fall  stegförflyttningarna, fick tipset att vara tyst och då blev G tyst…så INTE PRATA, är jag tyst så får hon se till att hänga med istället och koncentrationen ökar.
Ljud kan komma när hon tycker något är för lätt (hon inte behöver koncentrera sig) eller att något blivit för svårt (att hon inte förstår vad jag vill).
Position – hon hamnar lite snett i halterna, tendens till trängning. Positionen har stangerat, från början var den ju faktiskt bra.
Jobba med godis när vi jobbar med trixandet (dvs halter, ingångar, vändningar, stegförflyttningar) och hjälp henne in rätt med godbit eller rätta in henne när hon hamnar snett (i avsluten). Vet hon vart "rätta" fotpositionen är när jag gör en halt? Kanske har jag varit otydlig och ett för stort spann har varit okej? Måste bli mer nogrann här!
När det är långa sträckor vi tränar belöna med leksak, gärna kastad snett bakåt vänster så att hon vänder utåt med huvudet för att springa och ta den.
Frida tyckte att Gnista mest gick riktigt bra och att hon hade fin bakbenskontroll och det gjorde hon faktiskt, riktigt trevlig och samarbetsvillig. Dutten kom hon in med varenda gång utan att jag behövde trixa nåt med dutt 2.Skrattar
Ett annat bra tips var att inte alltid starta från halt, strunta i den och bara ta med henne i fot…ingångar till sidan tränas separat!
Kryp – när vi ställer upp för kryp så reser hon sig första steget.
Här var det variation som var nyckeln, ibland är det följa godbiten och ibland är det "vanligt kryp". Här har jag nog gått framåt och sen kört väldans enahanda och tävlingsmässigt och då har hon ledsnat.
När vi kör följaövning med godbit så gäller det att jag håller min hand på rätt ställe, den vill gärna dra sig utåt vänster av någon anledning Blinkar. Fortsätta jobba följaövningar i serpentiner.
Efter lite följaövning provade vi en tävlingsmässig och då ställde hon sig INTE upp utan kröp så fint! Men då tittade vi på nästa problem vi har, att hon hamnar framför fötterna på mig då hon drar åt höger. Fick tips om att när hon börjar komma framför mig säga till och puffa lite på henne med foten så att hon flyttar på sig och det gick nog bra, testar på!
I övrigt har hon en mycket bra teknik i sitt kryp, så det är inte där bristerna finns och det är ju bra…
Framåtsändande (saktagåendet) – har jag kört med dutt bakom och Gnista tjuvar ibland…men idén om att ha dutten bakom som belöning och sen kunna ha den vart som helst som avståndsbelöning är inte så tokig även om den kanske är lite krånglig och tidskrävande men sån är jag Blinkar.
Nu fråga Frida om jag ville testa lägga en dutt i varje kant och sen ha lina på Gnista, se.n belönades saktagående med att hon fick springa och ta dutten som var bakom henne. Lite snabbt gick det ibland men då ställde jag mig på linan och så "ajabaja" sen gjorde vi om och då gick det bra. Att jag sen lyckades säga "bra-varsågod" just när hon vände på huvudet är ju bara mitt fel Generad. När hon sprang ner och tog dutten skyndade jag efter och lekte där nere innan jag la tillbaka dutten och gick tillbaka till gruppen och tog andra hållet lika dant.
Det funkade ju bra det här och jag tror att tillsammans med det jag redan gjort i det här momentet kan det nog bli bra…även om jag tycker att det är trixigt att jobba med lina eftersom hunden är såååå medveten om när den sitter där och inte…men jag testar så får vi se.
Så här ska jobbas saktagående men även de andra delarna av momentet och helheten!
 
Som ni ser så är det ju inget revolutionerande men det är trevligt med en ny person som riktar sin uppmärksamhet mot oss som ekipage och som kommer med synpunkter på ett bra sätt, så dit vill jag åka igen för lite bra feedback och inspiration Skrattar.
 
Anna och jag insåg att vi kanske har för hög ambitionsnivå i vår träning, då vi vill att hunden ska kunna allt själv istället för att vi i momenten bygger in hjälper…vi får kanske tänka om ifall vi ska komma någon vart?!Blinkar
 
Ida fick prommis, en platsliggning med Yatzi (som inte gillar ljusa hundar) och lite aglilty som hon tyckte var stenkul med bra fart Skrattar!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s