Uppletande & lydnad

Såg igår att ängen vid tävlings-uppletanderutan var slagen och jag blev riktigt sugen på att köra uppletande där. Den rutan är kul för ut till ca 35 m är det lägda och sen blir det terrängskifte till en slänt upp mot en bergknalle med ekar, sly och gräs.

Jobbade på morgonen och direkt när jag slutade var jag bara hem, bytte om och hämtade hundarna och sen bar det iväg redan vid nio. Tog först en prommis med Gnista innan det var dax för uppletande. Nu var det länge sen så jag gjorde inte så svårt…

Första omgången: Vallade av ca 35×50 m och la en puck i mitten ca 5 m innan terrängskiftet, en barnsko i höger hörn, en handske i mitten längst ut uppe på bergknallen och så en tygdinosaurie till vänster strax nedanför bergknallen  mot vänsterkanten.

Gnista har setat uppbunden och sett på medan jag vallat, men föremålen har hon inte sett mig släppa eftersom jag gjort det ganska ”osynligt”. Transport fram till mitten av linjen och hon drar med en gång, tjuvstart, men det låter jag vara, inget startskall i alla fall. Sen springer hon, hej och hå, det ser ut som hon jobbar men jag tror inte riktigt näsan var på…eller så var den det MEN hon ville kolla av heeeeela rutan först innan hon började plocka. Efter att hon tagit första föremålet (barnskon) och hon blivit belönad med kongen så började hon plocka in föremålen, nästa var tygdinosaurien som hon släppte va 30 m ut men hämtade på uppmaning innan hon fick kongen, sen handsken som hon kom in bra med och gjorde bra ingång. Den totala tiden för dessa tre föremål var säkert 10-15 min varav första springet kanske upptog 10 min (ska skaffa tidur för att få koll på hur mycket tid hon tar på sig). Pucken lyckades hon inte riktigt lokalisera eller också var det inte ett föremål som hon tyckte var bra? Nöjde mig med de här tre föremålen innan jag gick ut igen med nya föremål och då lyfte och bollade med pucken.

Andra omgången: Samma ruta men nu började jag och avslutade utläggningen av föremål med att gå till den missade pucken, ta upp den och bolla lite med den, annars fick den ligga kvar på samma ställe. Ett föremål (barnsko) låg i ett buskage till höger bara ett par meter upp i slänten efter terrängskiftet, ett (handske) låg på djupet ca 10 m från högerkanten på en liten bergsplatå, ett (brandslang) låg i vänster hörn på stigen som går i bakkant upp på bergknallen.

Nu började hon plocka föremål med en gång (pucken som hon fått ordentlig retning på), sen tog hon barnskon med en gång, snabbt ut igen och då tog hon handsken. Sista föremålet i vänster hörn verkade däremot vara stört omöjligt att hitta! Jag väntade och lät henne jobba länge, skickade igen (inte för hon kommer in så ofta men två gånger skickade jag igen), hon hittade ingenting. Då började jag gå ut mot hörnet för att överbevisa…för jag visste ju minsann vart det var…trodde jag… Gnista jobbade och jobbade jätteduktigt och jag kom närmre och närmre, väl framme så syntes inte föremålet till. Hade jag tänkt fel? Nåväl, när Gnista lämnade hörnet så kastade jag upp barnskon igen och gick va 15 m tillbaka och skickade Gnista därifrån, hon tyckte att det var lite motigt att gå ut för hon hade ju verkligen letat där utan att få nåt för det. Ut gick hon i alla fall och hittade snabbt skon och fick fin belöning med konglek och godis. Vart fanns då slangen? Jo jag hade faktiskt lagt den i hörnet, MEN någon gång under letandet hade spektaklet tagit den och burit den i bakkant (öven bergknallen) ca 8 m och släppt den utan att jag hade sett det.

Lärdomar: Jobba med olika material och storlekar på föremål. BRA belöningar i utbyte så det blir angeläget att komma in med föremålen. Hon jobbar självständigt och ihärdigt länge, men kommer när jag kallar, ett klart framsteg från tidigare! Går hufsat rakt ut även om jag inte skickar med handen, men då är det viktigt att jag har henne rakställd eller tar ett steg i skickriktning.

Gnista fick vila en stund i bilen medan Ida fick prommis och lite lek.

Sen var det Gnistas tur igen och då blev det de vanliga momenten och uthållighetsträning innan det blev tungapportering.

Gå in på plan och ställa upp – Hon kändes ganska okoncentrerad så vi ställde upp vid plankanten, jag halade fram klickern för här skulle det räknas…och som tidigare att räkna till tolv var uteslutet, hon tittade bort ofta och ville kolla in hela området. Sänkte kriterierna till att räkna till fem före klicket och det gick bättre. Efter ett par rep. kunde jag öka till att räkna till tio igen. Efter några klick så gick vi kontrollerat in på plan och ställde upp, något gnyende men mest tyst. Började med fria följet och efter ca tre steg gjorde jag halt och hon var inte alls med, provade gå tre steg till och halt igen men hon var inte med då heller…så då gick vi av plan (matten inte helt nöjd) och gjorde om ingången. Då gick det bra :).

Fritt följ – Ja, efter andra ingången gick hon skapligt. Lite småljud ibland, men övervägande tyst. Hon är lite ”lat” i bakdelskontrollen, jag vet att hon har den men ändå slarvar hon lite i svängarna. Vändningarna har blivit bättre däremot och hon får in rumpan ganska bra. Backningarna kan hon göra bättre. Vissa partier riktigt trevligt flyt och positionen riktigt bra för det mesta, tränger inte utan befinner sig precis där jag vill ha henne. Ju längre in i passet vi kommer desto bättre fritt följ gör hon.

Läggande under gång – Lite ljud i läggandet och när jag lämnade henne, så idag gjorde jag inte så många.

Inkallning – Hon är ju för gullig, men jag tror att jag fått ett problem på halsen…när jag gör slät inkallning så gör hon på egen hand supersnygga ställanden/lägganden… Vad gör jag? Nu har jag dessutom börjat komma på mig med att tänka ”bara hon inte gör ett stopp” precis innan hon gör det så säkert gör jag något med mitt kroppsspråk. Skit också! Jag har valt att hålla kongen dold i  handen och innan hon kommer halvvägs så släpper jag ner den i snöret så hon ser den…allt för att slippa inbromsningen/stoppet. Testar så får jag klura lite på det här…

Ställande under gång – Snyggt ”hopp-stå” som gör att det blir tvärstopp :), bra stadga.

Tungapportering – Mest teknikträning och att hon ska gripa apporten på mitten, annars så tar jag den ifrån henne och hon får göra ett nytt försök. Från att jag håller den framför henne i bäda tyngderna, från marken när den ligger mellan mig och henne, från marken när den ligger någon meter framför oss. Det känns som rätt-frekvensen ökade något det här passet :). Körde ett par tävlingsmässiga (dumt men ville testa), hon tr den lite snett men när jag springer ifrån kommer hon i galopp ändå, så får jag bara bra gripanden så kommer hon säkert att galoppera både ut och in.

Till kvällen blev det ännu ett pass för Gnista medan Henrik var på scouterna…

Linförighet – Det här passet började också ofokuserat men tog sig med tiden.

Framförgående – Nja, knske inte noll men inga höga poäng blir det här inte… Haar provat säga ”före”, ”sakta” och idag testade jag med ”gå” och kanske ska jag fortsätta prova det…?! De andra kommandona känns på något sätt upptagna.

Ställande under gång – Bra!

Inkallning – Samma som ovan.

Läggande under gång – Bra.

Kryp – Okej, men om hon kröp lika fint framåt som bakåt så skulle det vara trevligt. Körde mest att ligga vid min sida och titta på mig med kongen framför. Lite höga armbågar ibland.

Långt inlägg idag men kanske är orken påväg tillbaka för träningssuget har återkommit! 😀

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Uppletande & lydnad

  1. Kristina Berggren skriver:

    Kul att läsa om din träning!

  2. annasjyckar skriver:

    Tack! Det här har visat sej vara det enda sättet som jag lyckas klara av att föra en träningsdagbok på & det har blivit några år nu 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s