Sök & Gnista blir grinig

Ett par pass lydnad har det blivit sen sist och flytet har väl inte direkt infunnit sig, men jag trixar på och hoppas hitta ”rätta nycklarna”. Hittills så känns det i alla fall om att träna mycket koncentrationsövningar har varit bäst, tex baklängesfot med stå/sitt/ligg/ingångar där hon får koncentrera sig på att lyssna på vad det är jag säger eller kryp med extern belöning och mycket stillaliggande med ögonkontakt eller att sitta vid min sida och jobba på långvarig kontakt innan något händer. Att sen belöna med kamp utanför plan har också varit bra.

Idag var det sök igen efter uppehåll för älgjakten. Gnista gick först ut idag och rutan var ovallad. Samma ruta som vi kört ganska många gånger nu.

Starten gjorde vi som vanligt, jag klär på henne vid bilen, hon får dra mig fram till ca 10 m innan starten, där kopplar jag loss och lägger jag henne ner och går och kollar rutan (men har koll på henne så att hon ligger kvar). Går tillbaka och hämtar henne, fritt följ fram till starten, sitta före skick och sen skickar jag. Idag gick hon på eget bevåg men det köpte jag, hon hade då setat en stund.

Första skick till vänster, bra ut, tar rullen bra, jag ilar utåt framåt men hon är nästan tillbaka på stigen innan hon vänder upp och kommer till mig. Löst påvis, bra. Vi tar med figgen in och även fast han går framför oss så gör hon en riktigt bra transport in!

Andra skick till höger, fig i hörnet, Gnista går bra ut och markerar, kanske tar hon rullen på lite avstånd för här såg inte figgen att Gnista tog rullen, men hon hade den med sig tillbaka. Jag hade även här ilat utåt/framåt och denna gång vände hon ut mot mig lite tidigare. Bra påvis, löst och bra transport tillbaka.

Tredje skick, till vänster, tomt. Jag skickade och sen skyndare jag ut, såg att Gnista gick tillbaka till gamla legan och sen kom tillbaka. Jag skickade henne igen eftersom jag ville ha ut henne rakt fram där det var oavsökt, hon gick väl däråt men i bakslag så nja, inte bra inte men kanske okej för hon gick ju ut i alla fall. Transport in till stigen gick bra.

Fjärde skicket, till höger, bra ut, bra markering, kom bra och bra löst påvis. Lite mer tjat på transporten tillbaka kanske. När vi kom tillbaka till stigen kopplade jag Gnista och tog bort henne så en fig till kunde läggas ut på höger sida.

Femte skicket, vänster, tomt. När vi kom tillbaka visste Gnista att det inte fanns figge på vänster sida utan att det var höger som gällde. Skickade ändå vänster, hon gick ut ca 20 m och vände tillbaka, jag gick ut en bit, tog tillbaka och skickade igen, samma sak igen, tog tillbaka henne och skickade om, den här gången syndes det att hon började bli lite grinig på att jag var envis. Svansen upp och hon gick ut en liten bit innan hon vände upp och tittade stint på mig. Fortsatte skicka och lyckades få henne ut på i alla fall 40 m, så när hon var i galopp från mig ropade jag ”bra” och tog in henne. Godisstund och transport tillbaka till stigen.

Sjätte skicket, till höger, en figgen nära, halvdold i en bergsskreva, och en på djupet efter samma linje ungefär. Gnista är fortfarande grinig efter förra skickets ”utmatande” så hon går bara ut ca 10 m innan hon vänder sig mot mig och känslan jaag får är att hon säger ”hörru kärringdjävel, du kan gott söka själv”. Provade att skicka ett par gånger men nähä då, hon hade ingen lust att söka utan kissade och sen stannade och tittade på mig innan hon gick i skall. Tog då tillbaka henne, flyttade fram så hon skulle få figgen i skrevan i näsan nästan med en gång och det fick hon. Jobbade jättefint runt skrevan, tog rullen och kom, bra kopplat påvis.

Sjunde skicket, till höger igen. Gick tillbaka till första stället jag skickat från för att få figgen hyfsat rakt ut. Hon gick ut men bara ca 35 m så nån figge fick hon inte, jag valde att vara tyst och gå mor figgen för att överbevisa. Det tog ett tag men till slut tog hon figgen i alla fall. Jag följer hellre med ut än att hjälper med poppis eller ljud på Gnista, tror hon funkar bäst om man överbevisar än om man hjälper. Men hon markerade och fick bra påvis.

Åttonde skicket, vänster. Figgen hade fått gå ut när vi trixade med sjunde skicket. Gnista gick bra ut och fick belöning direkt, figgen fick mata in.

Att ta med sig till nästa sökpass är nog att fortsätta göra det svårt så att hon får tänka till och att inte bara göra sånt som hon är bra på. Överbevisning och att för att få gå på figgeslag så måste man gå ut ordentligt på tomslag först… Markeringarna funkade bra, som vanligt så nästa gång blir det nog knepiga hittaövningar.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sök & Gnista blir grinig

  1. assaleijabonita skriver:

    Kul att läsa om dina hundar! Underbart söta 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s