Fundersam…

Idag var det så sök igen och jag hade en plan! Jag ville att figuranterna skulle ligga 5-10 m längre ut än hörnen och att de skulle gå i ordentlig metkrok framifrån så att det inte fanns spår, egentligen hade det varit bättre om inte rutan var vallad tror jag för syftet med övningen var att Gnista skulle gå hyfsat rakt ut och ta figuranten, om hon inte hade gjort det så hade jag kunnat ”mata ut” henne så hon hade fått bli överbevisad om att det faktiskt fanns figurant där. Hade längre fram tänkt mig ta en nära och en långt ut på samma sida, men det la jag ner när Gnista började strula lite. Flyttade istället fram figuranterna på djupet. En annan svårighet blev idag att figuranterna inte låg omlott som de brukar utan de låg mitt för varandra, så då blev det en hel del transporter mellan skicken eftersom jag sprang fram och tog emot för framslag och sen transport tillbaka till skickpunkt. Kanske inte helt smidigt men ibland ska det inte vara smidigt!

Annars så brukar jag vara ganska så duktig att komma ihåg hur det gått på varje slag men idag står det still, kommer inte ihåg om det blev fem eller sju slag, så det får bli en sammanfattning…

Första skicket – vänster, bra ut och jobbade sig bra fram till figuranten. Går rakt in mot stigen men viker av mot mig. Andra skicket – höger, bra ut här också och tar sig fram till figuranten utan problem. När hon springer tillbaaka springer hon ut på vägen (som är stig) och tar den fram och sen ut till mig. Tredje skicket – vänster, går till gamla legan, jag har gått framåt, hon går ut på vägen från första legan, jag tar in henne igen och skickar om, hon går ut och tar figgen, kommer tillbaka till mig bra. Fjärde sicket – höger, stopp efter ca 20 m före ett berg, hon ser lite oengagerad ut och tittar på mig, lite samma som förra gången efter vi ”bråkat” lite. Inget sug ut, eller det sug som finns räcker inte ända ut… Tar in och skickar om, stopp igen, tar några steg utåt och då kommer hon igång och går uppför bergklacken, fram till fig. Bra tillbaka. Femte skicket – vänster, tveksamt även här men går sen ut, den fina farten och målmedvetenheten som fanns på de två första skicken var borta. Om det nu blev två skick till så blev de inte bättre i all fall, visst går hon ut men inte med den självklarhet som jag önskar.

Till nästa sökpass är det mer flytbaserad träning som gäller och belöningskvalitén ska upp ett par snäpp! Inköp av tonfisk-på-tub eller kanske böckling-pastej och så ska hon få gå i system där figuranten får mata framåt till en bra återgångs-löpa direkt till mig. Flyt och öppna figuranter prioriteras över djupet. Sen när jag går vidare i ett lite längre tidsperspektiv så kommer jag att plocka in figgarna när jag hämtar Gnista, så får de gå ut igen i metkrok framifrån när jag går ut på andra sidan…hon går nämligen tillbaka till gamla legor och sågs spåra sig fram till figuranten idag.

Ida hade fått vara med och valla, hon fick gå kopplad på första sidan vi vallade eftersom en lös Tyko (7 mån schäferhane) var med, jag ville ha lite koll på henne för hon kan bli så himla sur om slyngeln skulle varit ohyfsad. Jag tycker det är bra att hon säger till, men ibland tar hon i så det blir både ”blixt och dunder”. Tyko fattade i alla fall ganska snabbt att det här var en tant man inte bara sprang på så på andra sidan fick Ida gå lös och det gick så bra. Skönt att komma från en sökträning där båda hundarn fått göra nåt.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s