”Klickeri-klick”

I veckan damp tidningen Canis (6/10) ner i brevlådan och att få sätta sig och läsa den är alltid en höjdpunkt! Alltid bra och välskrivna artiklar som sätter fart på tänkeriet. I senaste numret har det hittills varit artikeln ”Frivillig start från utgångsställning” som jag bollat med. Jag läser, funderar lite, läser igen, funderar lite till, testar med Gnista, funderar, läser igen, testar lite till och så håller jag på….nördighet är bara förnamnet ;).

Funderingarna har varit om jag har frivilliga beteenden vid utgångsställning över huvud taget? Jag kom fram till att några hade jag och att det tex är de ”tjuvstarter” jag har haft överseende med då det sker mer sällan än 1/5 av gångerna, ja kanske tom mer sällan än 1/10. Jag har inte brytt mig så mycket i tjuvstarterna utan mest insett att jag måste belöna kvarsittandet bättre… Däremot har att invänta rätt position då hon sätter sig snett inte funkat så bra, väntan på rätt har blivit för lång.

 I övrigt blev det lite fritt följ – tyst och bra men så var det ganska korta sträckor och ganska täta belöningar, springa till target – bra! och utbackningar – gick fint och jag kom på att det kanske är dax att lägga på kommando nu, det brukar jag vara snabbare med än såhär. Sen klurade jag lite över IPO-ingångarna när hunden ska sätta sig tätt intill mittemot, inte för att det är aktuellt för Gnistas del men jaag vill ju få koll på bra inlärningsmetoder för det! Började med att ta upp targeten från backen och hålla den mot magen, strax ovan noshöjd för att hon skulle sträcka sig efter den och på så sätt komma nära. Nu var det här direkt efter paus då hon setat i bilen och sett/hört Ida träna så hon var lite överladdad och skulle bara bita i targeten. Stoppade efter några försök undan den och använde handen som target istället och då gick det rikitig bra :). Ja just ja, i skallet belönade jag först det några gånger och sen började jag låta henne starta skallet frivilligt för att sen kommendera henne ”tyst”…och det kändes riktigt bra! 🙂

Ida fick också ett pass idag, fritt följ – gick bra!, stå/sitt/ligg under baklängesfot – gör hon riktigt snyggt…Ida är riktigt duktig på vissa saker och när jag tränar dem blir jag så sugen att tävla lydnad…men jag vet att andra saker kommer vi aldrig att få till bra nog, så det får vara…vi går ut på plan och tränar det hon är duktig på bara för att det är KUL! 🙂

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s