Prommisar, apportering & uppletande

Idag åkte jag till klubben vid 11 och efter gårdagens och nattens regn så var det glansis på vägarna och den fluffiga och härliga snön har ersatts med halvmetern snö med 15 cm lösare skare. Så på vägarna går man stelbent trots broddar och i snön är det skitjobbigt att pulsa fram…

Gnista fick två pass, det första passet var hon väldigt flamsig på men när jag började med sättande under gång i baklängesfot så blev det bättre. Belönade snabba sättanden först och sen utökade jag till snabba sitt och att hon skulle trycka rumpan i marken ordentligt.

Det andra passet plockade jag fram alla tre apporterna (metall, tung och trä), började sen med metallapporten och med Gnista sittandes framför mig. Jag höll fram den med en hand i varje ände, klicker högerhanden och så fick hon ta den på ”apport” och så höll jag emot så hon fick dra…när hon hade apporten precis bakom huggisarna och drog ordentligt klickade jag och hon fick korv.  Efter några gånger la jag den ett par meter ifrån mig och hon fick plocka upp, komma in framför och dra emot, klick när hon drar bra och så får hon korvbit. Det gick riktigt bra och hon fick ett bra gripande (efter att första gången tramsat med tassarna innan hon tog upp den) där det var mer fokus på avlämnandet än på själva apporten, bra! Tog sen tungapporten och började lika dant med att dra i den och klicka/belöna när hon drog emot bra med apporten bakom huggisarna. Hon fick sen bara plocka upp och avlämna och då var det dels att hon skulle gripa hyfsat mitt på och hålla emot. Gjorde det bara ett par gånger men nog tycker jag att det gick bra (blev så kallt om händerna). Avslutade apporteringarna med träapporten på samma sätt och det gick hyfsat, den fick hon även hämta som på en hel apportering men då hamnade apporten längre bak i munnen och det blev ett par omtag, så vi får fortsätta lägga träning på gripandena även här.

Eftersom underlaget var knöligt att träna fritt följ på så hämtade jag lite grejor för ett uppletande. Började lägga ut fyra grejor (en strumpa med knut på, två handskar och en barnsko), Gnista går först ut till strumpan i övre vänstra hörnet och plockar upp för att sen släppa och springa till en handske i övre högra hörnet som hon kommer in med. Tar den och skickar utan att belöna, då tar hon nästa handske som ligger halvvägs ut till höger, kommer in bra och blir belönad med kong. Nästa skick tar hon barnskon och kommer bra in och lämnar, belönas med kong igen, Sista skicket är hon på strumpan men så lämnar hon den, jag säger ”nähä, apport” och då tar hon den och kommer in. Slarvar i avlämnadet…men det är klart, en sladdrig strumpa som är våt är nog lätt att välja bort…alltså la jag ut bara strumpan i de efterföljande tre skicken. Då fanns det ju inget annat att ta än strumpan så då gick det bra och hon kunde få finfina kongbelöningar efter avlämnandena. 🙂

Ida fick en prommis som bl a bestod i att pulsa över ett gärde, hon fick ta sig fram i fyrfotahopp då det var 50 cm med en lös skare, jobbigt för både matten och Ida men nyttigt för oss båda!

Undrar om jag ska införa en regel…Gnista ska ha MINST 30 min prommis innan jag får träna lydnad med henne…ska testa det, för jag har varit lite slarvig med det…men hinner jag inte det så får jag inte träna lydnad!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s