För smart…

Jag är övertygad om att Gnista är en vansinnigt intellegent hund, på tok för smart för att vara en enkel hund att träna. Utmanar mattens fantasi och klureri för jämnan…då är det ju tur att den här matten tycker att sånt är kul för det mesta ;).

Gårdagens sökpass fick jag åter igen se att Gnista letar sig fram till spåren ytterst målmedvetet istället för att med hög näsa gå ut och söka, suck! Att jag sen inte lyckades bryta detta utan att hon alla fem skick gjorde samma OCH fick betalt för det är ju ännu värre!!! DÅÅÅÅÅLIG MATTE!!!! Men, men släpp det och fundera på hur jag ska gå vidare istället!!! Alltså kommer jag inte att gå in mer på gårdagens pass utan istället skriva lite funderingar…

Varför? Det kan man ju aldrig veta men det finns ju i alla fall två ”därför” som jag funderar över, den första är ” hon spårar för att det är snö” den andra ”hon spårar annars också men bara för att det är snö så syns det”…jag hoppas ju på det första i så fall, men det gör det ju inte bättre och att hon ska få fortsätta. Nej, nu måste vi bryta beteendet och därmed basta!

Idé 1 ”Back to basics”, systemövningar med öppna figuranter som står upp, kanske bara på 20 m. Skulle hon välja att spåra istället för att gå och kongleka med figuranten så plockas fig in och hon får ligga på stigen en stund och fundera en stund innan vi provar igen. Att göra det riktigt tydligt för henne vilket beteende som lönar sig. Det här är väl vad jag helst vill göra och som jag antagligen kommer att göra…men jag skriver även ner de idéer som kom fram i diskussioner med övriga sökgruppen…

Idé 2 Sjöstens variant där man går i båge och lägger ut figuranten tillsammans med hunden och sen går tillbaka samma väg för att skicka mitt för figg. Kanske ett alternativ, men inte nu och går hon ut för att ta spåret fram till fig så fimpar jag metoden med en gång.

Idé 3 Poppisar rakt ut. Jag vet inte varför men något i maggropen säger att det inte är rätt väg att gå just nu…kanske är det så att jag hellre vill ha henne att ”välja rätt” istället för att ”servera henne det enklaste”…

Idé 4 Förledningsspår som bara leder tillbaka till stigen så det inte lönar sig att spåra. Här kan jag känna att ”vad då lönar sig?”, i Gnistas värld så behöver inte ett spår leda till något för att löna sig…själva spårarbetet är lön nog och är då figurantintresset svalt så kanske inte valet är så svårt…?

Idé 5 Mer vindövningar, patrullstigar. Skadar inte och det vore bra att få henne att inse tjusningen med att jobba i vind.

Har du fler idéer? Kom igen, skriv gärna ett par rader :). Jag kanske verkar egensinnig och otacksam (sådan matte sådan hund) men alla idéer mottages tacksamt…sen virder jag och vänder på dem innan jag kanske testar…:) 

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till För smart…

  1. Ingrid skriver:

    Jag är ju ingen stjärna på sök men jag skulle tro att det är bra att repetera med vindövningar och sedan vara oerhört noga med att figuranterna tar en låååång omväg till legan. Kolla hur vinden ligger också så att hon inte får spåret i näsan när du skickar henne.
    Lycka till! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s