Solig lydnad med bra ”bollande”

Idag hade jag ledigt ett par timmar på förmiddagen och hade stämt träff med Dan & Ulla på klubben för lydnadsträning. Dan & Ulla är ett begrepp på Flens bk och har nästan varit med från starten för fyrtio år sen. Dan är en av de duktigaste hundförarna som jag känner, han är i grunden ”järverudian” i dess bästa bemärkelse (alltså en som fokucerar på belöningsträningen), men är duktig på att tänka ”outside the box” och tänka nytt. Att han sen kört upp dobberman, cattledog, terv och schäfer till brukschampions säger väl sitt! Nu har han en jaktgolden som är uppflyttad till elitspår och när de kommer ut på söktävlingarna så kommer det säkert bara att swicha till och så är de i elit. Ulla kör inte hund själv längre men kommer med glada tillrop, hon hade dobberman och några hoffar när hon höll igång. Riktigt trevliga och bra diskussioner blir det i alla fall, med bra ifrågasättanden av var det är jag håller på med…ibland funderar jag en stund och tänker om och ibland funderar jag en stund och blir kvar i det jag gör.

Idag var Gnista ganska så duktig tycker jag och vi kom fram till en hel del bra saker.

Innan vi gick in på plan – innan kaffestunden som vi började med hade Gnista fått en liten rastningsrunda då hon fick springa lös, sen in i bilen, efter kaffestunden började Dan och sen var det Gnistas tur. Då fick hon en snabb rastning och sen började jag ta in henne fot och så fort hon satt i position sa jag ”bra” och kastade 4 små godisbitar på marken framför oss, medan hon åt flyttade jag på mig en bit och väntade på att hon skulle sluta upp igen. Det gjorde hon snabbare och snabbare. Tror godisletandet i belöningen kan skapa lite lugn och koncentration. Efter 5 gånger gick vi fot in på plan och ställde upp för fritt följ.

Fritt följ – Mest bra men tyvärr släpper hon kontakten då och då, även om godismatandet gör att det blir bättre och bättre. Hon är i alla fall tyst! Jag tror att den här träningen kan ge Gnista en annan attityd…istället för att hon har en ”krävande” inställning kanske den blir mer ”tiggande”…eftersom hennes ljud är uppfodrande. Dan undrade sen om hon skulle låta om vi belönade med kongen någon gång då och då, vet inte sa jag…vi provar…och det gjorde vi. Jag hade godbitar i handen precis som förut men efter en bit riktigt bra fotgående drog jag fram kongen som hon fick dra i en liten stund innan jag plockade av henne den i byte mot godis. Det kan funka, men det gäller att hon inte har förväntan på kongen utan se till att förväntan ligger på godis för då blir kongen en bonus som kommer ibland. Testar så får vi se, kommer ljud får jag med en gång tänka om…

Slät inkallning  – För att lätta upp det ganska långa passet fritt följ fick hon en kort, slät inkallning. Lite gnäll när jag lämnade men annars var inkallningen tyst. Serverade godis ur öppen hand då hon kom fram och förde henne in i position. 

Kvarliggande – När jag vid ett par tillfällen skulle gå och hämta saker i bilen la jag ner Gnista för platsliggning på plan och hon gick upp båda gångerna…aj, aj, aj. Så det får vi träna mera! Nu var jag nog lite slarvig när jag la ner henne men hur som behöver vi träna mycket kvarliggande med störningar av olika slag och att ligga länge, det hr blivit lite eftersatt nu i vinter. Att Dan som var på plan påminnde henne när hon reste sig hjälpte inte (men hon äääär ju ”mammas flicka”, även om hon inte vill låtsas om det ;)).

Kryp – Först tävlingsmässigt, men is och snö är INTE ett bra underlag för henne! Helt medvetet kanade hon fram och antalet krypsteg blev inte allt för många. Körde sen lite med godbit framför näsan som kunde locka framåt och bromsa och då blev tekniken bättre. Sen tycker Dan fortfarande att jag har Gnista för långt fram och att det inte blir riktigt bra när hon kryper efter mitt vänsterben för att det gör att hon hamnar långt fram och då framför mina fötter. Men jag vet inte, jag har medvetet tränat in henne på vänster ben….hmmm….jag ska test lite och fundera på saken så får jag se hur jag gör. Han föreslog också att hon skulle börja krypa på ”kryp” istället för när min vänsterfot rörde sig och istället jobba på stadga i liggandet medan jag rörde på fötterna. Som sagt, testar och funderar. Provade lite stadgeträning i liggandet, det var först svårt tycke Gnista men sen belönade jag tidigare och utåt och då funkade det bättre.

Hopp – Efter några tråkiga startskall så fick jag tipset att gå med henne mot hindret och säga ”hopp”, det funkade. Sen sa jag ”hopp” längre och längre ifrån hindret. Hon var tyst! La sen ut target men fortsatte skicka i gåendet, det gick jättebra! Både tyst och fick ut avståndet! 🙂

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s