Ingångar i tystnad

Idag var jag ledig några timmar på förmiddagen och då hade jag bestämt träff med Ewa och Dan & Ulla kl. 10, men redan vid 9 var jag där så då fick hundarna varsinn ordentlig prommis. Det var helt underbart, solen sken, himlen var blå och snön som gnistrade vit hade fläckvis börjat ge vika för barmarken…ops, ja just ja halt som attan och isiga vindar var det visst också, men det glömmer jag ;).

Det var halt på plan också så vi tränade ingångar på plan med Gnista, det skadar ju inte! Jag har tränat det ganska mycket förut men nu skulle jag infoga tystnadsträningen också. Idag fick Gnista gå sist av tre hundar, hon satt i bilen och såg delvis vad vi höll på med, när jag tog ut henne ur bilen fick hon bara en kort rastning innan vi körde igång. Började med att testa helgens ”uttokningar” men på Gnista funkade det inte så bra för hon började skälla istället och inte slutade hon heller. Testade tre gånger med samma resultat så då övergav jag idén (i alla fall för nu) och la ut min hundpläd istället. La henne på pläden och körde några gånger omvänd lockning, dvs höll fram godbitar som hon inte fick ta, försökte hon så slöt jag handen och tog den bakom ryggen innan jag fortsatte ”retas”. Efter några lyckanden så provade jag gå någon meter från mattan och säga att hon fick komma. Lät hon så la jag tillbaka henne och belönade några ligganden som ovan igen innan jag gjorde ett nytt försök att säga att hon fick komma till mig och få klick och godis. Tredje gången var hon tyst så att jag kunde fortsätta in på plan. Gick nog in sammanlagt 10 gånger och hon var tyst, men hon åt snö vid två tillfällen och då bröt jag och la tillbaka henne på pläden också. De som såg på sa att hon höjde sig med tiden och gick bättre och bättre, det kände jag också :). Belönade i början med falukorv och mot slutet så blev det både korv och kong.

Det känns som att min ursprungliga idé med pläden är tydligare för Gnista så vi fortsätter så, belöningarna blir också mer kontrollerade. Att det är jag som bestämmer hur leken ska gå till och hon faktiskt köper det och accepterar att få vänta på att hon får ta den.

Jag är riktigt nöjd med övningen och tycker att det gick ganska fort att få henne att ”landa” trots den dåliga uppvärmningen (som var medvetet gjord). Bra lek med kongen blev det också, bra släppanden och även när hon fick vinna den och travade runt så kom hon med en gång då jag kallade.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s