Ett mindre bra pass, ett bra spår & ett bra pass

En lång dag har det varit men mycket hundträning har jag fått in i det, alltså en riktigt bra dag :).

Förmiddagen

Ida lämnade jag hemma när jag under mina lediga förmiddagstimmar var ledig, henne skulle min ”personal doggie-walker” (syrran) ta på en ordentlig prommis. Gnista packade jag in i bilen och så swichade vi upp till klubben där vi träffade Ewa, Dan & Ulla och Brittis. Gnista fick gå först och så här i efterhand så var det riktigt dumt för jag gick ut på en plan med en Gnista som inte var uppvärmd på ett schyst sätt. Blev det bra då? Näe, verkligen inte! De första 10 minuterna gick åt till att göra den uppvärmning som borde gjorts utanför plan! Körde i alla fall ingångar och fritt följ som efter ett tag blev skapliga. Idag valde jag att lägga ner henne när hon lät eller for iväg (vilket hon gjorde ett par gånger), men det räckte…körde lite omvänd lockning innan vi fortsatte som vanligt. En inkallning som gick bra och ett läggande under gång som också gick bra.

Spår

Efter jobbet åkte jag direkt ut i skogen med Sara (trevligt med sällskap medan spåret ligger) och la ett spår till Gnista och eftersom det funkade så bra förra gången så tog jag Ida med lös när jag gick ut spåret. Det fick ligga i drygt en timma, sex apporter och ca 700 m. #Upptag – La ut linan först, rastade Gnista en sväng, selade på vid bilen, gick med henne i koppel fram till spåret ca 40 m bort, la henne vid vägen, kopplade på linan och stoppade undan kopplet, tog henne i kort lina fram mot spåret, la ner henne ½ m från spåret, hon fick ligga en liten stund innan jag lät henne ta spåret. #Spårarbete – Började bra men efter ca 50 m tror jag att hon blev lite nyfiken på vart Ida gått, jag sa till henne och tog tillbaka henne till ett ställe jag visste spåret gick och då tog hon det igen. I övrigt spårar hon väldigt bra, lämnar inte spåret många meter inte. Ett ställe hade jag med flit gått genom vildsvinsuppbökning  men hon går som tåget i alla fall :). #Apporter – Det var ju det som var det viktigaste med dagens spår! Idag hade jag i portionsburkarna tonfisk i olja och det var väldigt gott tyckte Gnista. Första pinnen hade jag lagt bara ½ från startpunkten, när jag såg att hon nosade till på den så jublade jag och plockade fram första burken. Jag riktigt såg Gnista sucka när hon förstod att vi skulle stanna vid pinnen…för att sen skina upp när hon såg vad jag halade fram ur magväskan :). Vid varje pinne (som jag hängt en snitsel över) jublade jag när hon nosade till och halade fram en ny liten burk oavsett om hon bara nosade och gick vidare eller om hon stannade. Det är kul att se henne lägga sig när jag plockar fram burken och äta upp den liggandes. Effekten av så smaskig belöning lät inte vänta på sig, efter andra pinnen så stannade hon bara bättre och bättre, när hon inser att varje pinne betalar sig med frikostigt av godaste goda är jag övertygad om att hon kommer bjuda på finfina liggmarkeringar med en gång :).

Kvällen

Efter spåret åkte jag upp till klubben igen, först fick Ida en liten prommis och lite lydnad. Hon var glad men det märks att finlir är en färskvara för hon går inte riktigt lika bra som hon gick när jag tränade henne mycket i lydnad. Roligt tyckte hon att det var i alla fall och det är huvudsaken :). Gnista fick också en liten prommis innan vi gick up på plan och givetvis var hon inte alls samma hund som i morse…tänk var ”goda förutsättningar” kan göra ;). Efter ett litet kort fritt följ som uppvärmning så tänkte jag prova på att bakifrånkedja fritt följ-läggande under gång-inkallning-kryp. Började alltså jobba med kryp, hög högerarmbåge eftersom hon inte ligger rakt och i balans. Bestämde mig då för att det inte var långa kryp vi skulle jobba på utan att ligga tungt och ev krypa något steg framåt som var perfekt istället. Ställde upp, flyttade mig framåt en dm ungefär, la henne, placerade kongen framför henne (i början ett par dm), då låg hon rakt och ordentligt! Jag tog ett litet steg framåt och när hon påbörjade steg framåt så klickade jag och hon fick ta kongen. Inkallning-kryp blev det efter en gång kryp mot kongen, bara en kort inkallning men fin fart och bra ingång och tyst. Gick vidare med läggande under gång-inkallning-kryp, bästa läggandet för dagen, tyst genom alla moment och mellan momenten kände jag att hon behöll fokuseringen utan att förvänta sig belöning på stört. Kedjandet avslutade jag med kort fritt följ-läggande under gång-inkallning-kryp och det gick lika bra det :)! Fortsätter såhär så får vi se om jag lyckas få ihop det ;). Innan vi gick av plan så utökade jag krypet lite med att lägga kongen ½ m framför henne och låta henne krypa två steg innan jag klickade. Jättefint och mest glad är jag nästan för att hon låg stadigt, tittade på mig (och INTE smet och snodde kongen) väntade på att jag skulle klicka så hon fick ta kongen :D.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s