MH med ”snurr”, planspår & lite lydnad

Igår var det ännu en dag med MH, mest roliga hundar med bra snurr i…jag föll pladask för en liten svart tik & hon lämnade ett litet ”kärleksbett” efter sig på avståndsleken ;). Det kan ju bli lite fel ibland när det går undan och man är lite kampglad :D. Med två beskrivare som turades om gick det undan, vi började 8 och var färdiga tre med åtta hundar! Att inte vänta på genomgång sparar säkert in 10-15 min/hund…även om jag tycker att det är ganska kul att höra på. Fredagen var jag publikmotare, tras-bort-trollare (med såååå kampglada hundar så var det liksom inte bara att lägga ifrån sig trasan efter inledande lek), harbane-tillbaka-läggare (det är guld med en mekanisk hare :)), skrammeldragare, spöke. Lördagen var jag publikmotare, tras-bort-trollare, lite harbane-tillbaka-läggare, avståndslekare, overall-uppdragare och spöke. Så nu har jag fått mitt MH-figgande för ett tag :)! Men roligt är det…och det sätter igång funderingar över vad jag tycker är bra och inte, alltså vad jag personligen önskar av en hund och inte, och hur jag skulle kunna tänka mig att träna olika hundar jag ser. En del av MH’t som jag känner mig delad inför är harbanan, vad säger det om hunden och är det något som är viktigt för mig? Under de här två dagarna var det bara ett par hundar som var ut och hämtade haren. Intresset för föremål satt mer i att det finns en människa i andra änden…och då var det desto större. Nåväl, innan jag har blivit övertygad om motsatsen så är harbanan för mig inte så viktig (även om det alltid är kul när det händer något och hunden springer ut och tar den), det finns annat som ligger bra mycket högre på min ”önskelista”. En annan sak som är intressant är hur hundar löser svårigheterna, vilka verktyg de har, är det modet, skärpan, leken, kampen eller har de kanske dåligt med verktyg och blir ganska passiva eller söker hjälp hos husse/matte.

Efter MH’t igår fick Gnista ett spår på stora appellplan med 4 pinnar och hönspastej (hittade på willys i små aldeles lagoma förpackningar så hon skulle få en vid varje pinne). 3 räta vinklar, en spets, en böj. Spåret gick tvärs igenom det ställe publiken stått vid skotten på MH’t. Det fick ligg i ca 30 min. Påsläpp: Jag selade på vid bilen och satte även på linan där, tog henne sen i kopplet fram till ca 5 m från spåret, plockade av och undan kopplet (utan att ”bråka” om något liggande ;)),  lät henne sen gå mot spåret och hon plockade upp det klockrent åt rätt håll. Spårarbete: Som vanligt på plan så går hon som tåget, i en vinkel var hon av spåret kanske 5 m, men efter tappt ringade hon och fick snabbt fatt på det igen. På det ställe MH-publiken stått och gått märktes kanske en liten temposänkning men i spåret helt perfekt låg hon. Apporterna: Första nosade hon till på men jag ville ha bättre markering så jag lät henne gå vidare, dumt! Men men när jag kom till pinnen så tjoade jag och sa ”vad har vi här”, Gnista kom tillbaka och det blev en belöningsstund i alla fall. Fortsättningsvis var jag på och berömde så fort hon stannade till och nosade på pinnen och för varje gång stannade hon lite bättre. Hönspastejen var en riktig högvinst tyckte Gnista :).

Nej nu skiner solen, ska packa ihop oss och åka till klubben! Kanske bloggar jag till kvällen igen…

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s