Att ”stanna kvar”, att ta det lugnt & att lära sig ”lekreglerna”

Två turer till klubben hanns med idag, en på förmiddagen och en nu ikväll och jag tror att alla hundarna är ganska så nöjda. De ligger i alla fall allihop, Nero hos mig på soffan, Ida på hundbädden och Gnista på min säng. Lugnt och fridfullt, ja ddet är det mest hela tiden och det är som att Nero bidrar med ett lugn 🙂 . En kul sak som hände i morse på prommisen var när vi mötte cockerspanielhanen i grannhuset, tanterna är nog egentligen ganska ointresserade men när vi möter dem annars så har Ida spännt på sig lite och då har Gnista boffat, många gånger. Idag spännde sig väl Ida lite som vanligt och Gnista boffde två gånger…sen såg hon att Nero var totalt ointresserad och nosade på annat så då hakade hon på honom istället 😀 .

På förmiddagen började jag och alla hundarna med en skogsprommis, började i koppel och sen fick schäfrarna vara lösa och sen Ida också. Men när Ida började vinda in mot skogen åkte hennes koppel på och många inkallningar blev det med Nero och Gnista med godisutdelning till alla hundarna. Gnista fick sen lite fritt följ och sitt kvar, det gick mest bra. Belönade mer godis och kong från handen under kontrollerade former, men sen fick hon springa med kongen också och då är hon ganska snart tillbaka. Skönt att det hållit i sig, men jag ska väl inte säga för mycket 😉 . Nero fick jobba lite med starter och konglek, när man tränar en hund som har gått med någon annan så upptäcker jag att jag har egentligen ganska klara och tydliga lekregler så nu gäller det för honom att lära sig dem. Nedanför är de regler jag kommer på, men det finns säkert fler 😉 ….

Mina lekregler 1. Man får inte bara hugga föremålet, man måste bli bjuden det. 2. Man drar bakåt. 3. Inga tassar. 4. Släpp när jag är passiv. 5. Det är helt okej att backa ut i bevakning, men jag vill att det ska vara tyst. 6. Bit ordentligt och håll fast, inget omtag eller tugg. 7. Man kan vinna leksaken om man leker rätt, se ovan. 8. Har man vunnit leksaken så får man springa omkring med den en stund och sen komma till mig för fortsatt lek eller byte med godbit. 9. Man får inte bryta leken/springet och gå och nosa på annat, då tar leken slut.

Ikväll fick Gnista och Nero varsinn liten prommis innan lydnaden, sen fick Ida en lite längre skogsprommis. Gnista fick jobba med fritt följ som var ganska knixigt och det blev inte så många belöningar i fria följet utan det fick hon efter de sitt-stanna-kvar som jag la in då och då. När jag kom tillbaka gjorde jag helt-om-marsch och efter någon meter en halt och belönade där med korv eller att ge henne kongen på ett ”varsågod”, men fick hon kampa och/eller spring lite med den. Det gick bra hela tiden och hon satt fint kvar, men mot slutet gick hon upp två gånger…varför?…en kvalificerad gissning är att jag häll på för länge! Klantigt!!! Jag valde att ta tillbaka henne till den punkt hon setat, eller lite bakom den, och så bollade jag själv lite med kongen och sa ”känn dig blåst”, stoppade undan den och sen satte jag henne igen, hon gick upp nu också, gjorde samma sak igen och lämnade något kortare (20 m istället för 25 m som tidigare) och då gick det bra så jag kunde få gå tillbaka och belöna efter en helt om marsch och halt. Förstod hon? Jag vet inte, men jag ska nog prova så, hon måste på något sätt bli medveten om den förlust det innebär att resa sig. Förlust=att gå miste om bästaste kongen. Nero fick jobba lite starter och påväg in på plan märktes det att det är en hane…det ska ju nosas och pinkas lite…men det räckte att säga till en gång och påminna honom om att vi skulle jobba så slutade han. I starterna ”tappade” jag honom i första steget, dvs han har kontakt, jag säger ”fot” och går framåt och han släpper kontakten. Då började jag redan då jag lyfte foten för första steget, innan han släppte kontakten, att belöna. Efter kanske fem sådana steg höll han kontakten flera steg och gick med en bättre energi. I fritt följ hänger han inte riktigt med i mitt sätt att gå, jag svänger och stannar säkert på annan fot än vad hans matte gör, men vi gör om och efter några upprepningar förstår han. En slät inkallning som var riktigt bra blev det. Sen var det mycket lek med kongen, se ovan, och det gick bara bra…mer och mer leker han som jag vill men ibland drar han åt vänster istället för rakt bakåt och då blir han tung, men bara en gång använde han tassarna 🙂 .

Ja just ja, det var ju det där med att ta det lugnt också! Både Gnista och Nero fick ligga en stund på plan när jag satt brevid, när de gått ner i varv så reste jag mig och pausen var slut. Viktigt att fortsätta med det tror jag!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s