Lita Till-läger dag 3

Vi startade dagen med ett litet föredrag om target och apportering av Anna H-B, jättebra och tänkvärt med många bra idéer! Lydnad blev det sen. Jag ville ha inropning på tävlingsplan och sen jobba med fria följet som skulle vara tyst. Gnista och jag går in på planen och gör en hyfsad ingång. Inte 100%-ig kontakt, men när vi ställer upp och jag säger ”fot” är hon med i varenda steg, MEN hon gnydde till i svängar och starter…efter tredje gnyendet så bröt jag och sa ”ska jag bryta vid de här ljuden, eller…?”. Svaret blev såklart, vill du inte ha dessa ljud så självklart! Dumma matten! Jag VET ju hur jag vill ha det och jag HÖR ju ljuden…så varför bröt jag inte omedelbums?! Korkat! Då bröt jag i alla fall och la henne ner en stund under hennes högljudda protester (ett par skall), efter en liten stund omvänd lockning och sen körde vi igen. En gång till kom ett ljud i stegförflyttningar och jag la ner henne, i övrigt var hon tyst. De tips jag fick var sånt jag har varit inne på själv och det känns bra, för det innebär att jag som jag tänker kan funka. 🙂

Efter lunch åkte vi ut i sökskogen så nästa grupp fick ta del av Annas kunskaper. Även idag kunde jag träna både Nero och Gnista, jag gjorde samma som igår med båda två. Med Gnista var det en figurant på varje sida och så klicka och mata med köttbullsbitar, ca 10 klick på varje fig ville jag ha och när det var klart så fick de ropa ”klar”. Idag var farten bättre på första skicket, på andra fick jag ett stopp…kanske vid godissmulor från tidigare figuranter?…men hon fortsatte bra ut och fick träff. Hos figuranterna dröjde hon sig kvar för att länsa marken på smulor innan hon kom in. Det känns i alla fall som om det här är något att fortsätta med, sen får vi se om hon hittar tillbaka till farten i längre sök… Nero fick samma som igår, men idag var väl ingen höjdare, jag hade förberett figuranterna för dåligt så då får det vara bra som det var, men bra lärdomar gav det! Nero gick superfint ut och första fig som var till höger hade han med en gång backat ut ifrån och när han skällde och backade fick han klick och köttbulle. Figuranten reste sig och stod passiv och jag ropade in. Nästa skick, åter igen bra ut på flying och hos fig hade han duttat med nosen på fig och antagligen upptäckt att bitkudden fanns där. Så efter klick och köttbulle ville han inte ge sig, skallade länge och hade varit på fig för att få kudden. Eftersom jag inte kunde modifiera planerna där och då så hojtade jag till fig att kasta kudden bakom Nero och komma in sen. Nero kom in och jag skickade på sista fig, bra ut men han gick tillbaka till första legan och jobbade framåt till fig. Han fick skälla lite längre hos fig den här gången och det gick bra.

Söklärdomar Gnista: Mera kort och lätt! Ev snart utöka till 4 skick med ett tomt.

Lärdomar Nero: Hmmm, det var ju lite mer 😉 . Mycket mera markeringsövningar utanför söket, där utbackande och skall belönas med klick och kastad köttbulle eller leksak snett bakom Nero. Jag ska också börja laborera med externbelöning och belöning från mig när jag kommer fram. Att göra markeringar på mig själv ska jag nog fundera lite över, hur jag kan lägga upp det så att får ihop det rätt! Svårigheten är om jag är fig och belönar med kamp, där måste jag kanske få till en bra externbelöning…hmmm, grubblar vidare på den… Ska bitkudde eller bitstock vara hos fig så måste man nog skicka ut den precis innan det slaget så inte fig blir avslöjad. Sen skulle det nog inte skada att ta in fig varje träff för att förebygga kikandet i gamla legan. Ta in och ev lägga ut när jag är ute på påvis eller ta bort hunden och lägga ut efter tomslag. Mycket klurande, men det är ju det jag gillar och det är ju därför det ska bli så kul att träna in skallmarkeringar efter tre rullehundar 😀 .

På kvällen var det liten agilityutmaning, Hanna K hade gjort ett U med två hopp-böjd tunnel-två hopp. Detta skulle vi ta oss igenom på tid. Jag tog Gnista och det började bra, jag satte henne ner och lämnade och ropade på henne när jag gått förbi de första hopphindren, visade in i tunneln…så långt inga problem…men sen…när jag tar emot henne och visar mot första hopphindret så springer hon vid sidan och vänder om och tar tunneln igen åt andra hållet. Ja, det är ju hennes favorit hinder, fick Gnista välja så skulle det bara vara tunnlar i agility. Nåväl, jag fick henne över hindren men tiden var ju inget vidare 😉 . Henrik fick sen köra Nero, jag coachade och när han lämnade Nero höll jag i lite. Annars skötte sig grabbarna riktigt bra och Henrik hade bättre tid än mig och blev så stolt över att han slog mig 😀 . Vann gjorde sen Hanna & kennelmatten Lotta kom tvåa 😀 .

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lita Till-läger dag 3

 1. Lotta skriver:

  När du tränar markeringar på dig kan du ju slänga kampdutten bakom honom och kliva upp och ur ”legan” för att leka. Det är ju lättare också om du figgar själv att du bryter honom vid minsta antydan till att komma för nära, bara att kliva upp och säga ”va tokigt det blev, vi gör om” det tror jag han köper ganska snabbt sen får du instruera figgarna att göra detsamma och träna gärna det på plan och inte i skogen till att börja med.

  • annasjyckar skriver:

   ja jag är lite inne på det men jag har inte tänkt klart på hur jag ska lägga upp det hela och hur han ska förstå vad det är vi gör och när 😉
   suck, det hade ju varit kul att utveckla det här tillsammans med dej…det är så kreativt 😀
   men tack för inputten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s