Sörmlandsdistriktets spårhelg i Strängnäs

Så var det då äntligen dax för den spårhelg jag sett fram emot!

Fredag

Samling, presentation och lite genomgång. Min grupp hade Mats Nordin som instruktör, han har tävlat alla bruksgrenar, jobbat som dressör på Securitas och jobbar nu som dressör på FHTE i Märsta (de två andra grupperna hade Rune Westerlund och Johan Pettersson som instruktörer).

. Mina anteckningar därifrån…

Förföljelsespår – spårläggaren går i exempelvis 5 min, står stilla i 3 min, går 5, står 3 osv…hunden släpps på tidigast en halvtimma efter spårstart…när hunden närmar sig gömmer sig spårläggaren och hunden belönas när den kommer ifatt.

Mörkerspår – lägg det innan det blir mörkt så att du vet att det är säkert att ta sig fram i mörkret.

Varje spår ska något speciellt tränas och det är bra om man vet redan innan du åker ut till skogen VAD som ska tränas!

Hunden bör vara van att göra uppehåll i spåret, speciellt viktigt om spåren är väldigt långa.

Mats använder inte så ofta godis i spåret men kan ta till det speciellt när det blir ett skifte av underlag för att dämpa farten hon hunden.

Beröm hunden när den spårar bra.

Har du laggt upp en övning som du upptäcker är för svår för hunden så kan du hjälpa hunden att lösa uppgiften/ta sig igenom uppgiften.

Ibland har Mats inga föremål i spåret, men när hunden spårar bra så tar han sig närmre hunden och kan kasta leksak framför hunden när den spårar som bäst. Viktigt är om man har prassliga kläder, då ska hunden inte vända sig om av prasslet utan det är när hunden spårar fint som grejen ska hamna framför näsan på den.

För att tagga hunden lite i upptaget så kan man låta hunden ta spåret men sen nästan genast börja segdra den vinkelrätt bort från spåret ett par meter medan man peppar, för att sedan låta den ta spåret igen. Samma kan man göra vid påsläpp efter apporter…

Uppletande av spår – ge signal som betyder att spåret kommer längre ut. Skapa förväntan.

Bakspårsprovokation – Mats hade en hund han ville provocera till att ta bakspår, han la exakt samma upptag fem dagar i rad, de första fyra la han det åt samma håll och på den femte bytte han håll. Mats hund tog rätt håll i alla fall, men det kan ju vara en kul grej för att se vad som händer? 😉

Tjejerna i köket hade sen gjort såååå god mat och hade ordnat det så trevligt för oss hela helgen!

Lördag

Spår 1 – ca 400 m, annan spårläggare, 4 apporter, lite fuktig barrskog, typ U-spår, liggtid ca 3 timmar.

1. Strax efter vi gått ut spåren så kom en bil och parkerade där mitt spår slutade och ur kliver en svampplockare som går in precis där. Jag är inte så oroad utan tycker mer att det ska bli intressant att se vad som händer. 2. Jag kommunicerar inte ordentligt med spårläggaren utan tror att spåret går parallellt med vägen, det gör det inte utan det går rätt in från vägen, alltså låter jag henne först gå in på fel ställe.

Upptag – när vi väl kommer till spåret så tar Gnista upp det fint och går iväg bra och noggrannt. Spårarbetet – är första biten så bra som hon brukar, i kärnan! Apporter – den första markerade hon helt okej och vi får en liten stund med tonfisk och nosduttar. Det är sen efter denna apport det börjar strula! Jag har tidigare sett hos Gnista att hon kan fara ut ca 3 m efter påsläpp efter apport utan att använda så mycket näsa. Denna gång drog hon iväg men hade näsan i backen så jag lät henne gå….MEN det visade sig att hon hade bytt spår till svampplockarens. Jag skulle ha hållt igen mer i påsläppet och låtit henne ta tid på sig att analysera bättre!!! Hade det hjälpt? Kanske, förutsättningarna för en god analys av spåret hade i alla fall varit bättre! Efter en stunds jamsande, badande och stigpromenerande bröt jag spåret och selade av. Påväg tillbaka till vägen ville Gnista in på ett ställe, det var slutapporten. Hon fick ta den och fick beröm för det, eftersom hon inte är så sugen på pinnarna så får man belöna varje intresse hon visar dem 😉 .

Spår 2 – drygt 300 m – backigt -stenar med mossa – 3? apporter, liggtid ca 1 timma.

Upptag – Sidopåsläpp och Gnista analyserar, går rätt ett par meter nästan men vänder sen och går bakspår. Jag bryter efter bara ca 1 m bakåt, tar henne av spåret och till vägen där hon får ligga ner någin minut innan vi gör ett nytt försök några meter längre fram på spåret. Då tar hon det åt rätt håll och går iväg bra. Spårarbete – riktigt, riktigt bra ca 250 m, men sen kommer hon av och kommer inte tillbaka på spåret ordentligt… Apporter – första apporten som bara låg sa 20 m efter upptaget jobbade hon bra på men sen ingenting mer.

Sammanfattning efter dag 1:

+: Upptag, spårarbetet första biten (100-200 m), första apporten.

-: Påsläpp efter apporter, apporter, förledningsspår, spårkondition, kondition, bakspår.

Ja, det finns att jobba på så att säga 😉 .

 Söndag

Denna dag jobbade vi med förledningar och spåren var förarspår.

Spår 1 – U-spår, ca 300 m, på en höjd med lite små lövträd som stod lite glest, ganska små stenbumlingar med mossa som det var lite svårt att gå på, ca 45 min, förledningsspår som passerade första och tredje benet.

Upptag – litet sidopåsläpp på förarspår ska gå bra och det gick det. Spårarbete – gick fint i spåret, bra tempo så när jag hade svårt att ta mig fram kunde jag släppa linan och gena utan att hon for iväg. Bra vinklar. Första förledningen visade hon intresse i varifrån han kom, jag sa till henne och uppmanade henne att spåra och då fortsatte hon med det hon skulle. Andra förledningen brydde hon sig inte om alls, då försökte jag smussla fram tonfiskburken och kastade över huvudet på henne när hon spårade bra….hmmm, hon blev lite undrande men stannade och vi hade en liten gotta-stund. Innan hon sen skulle få fortsätta de sista 30 m så ville jag ha henne att ligga, men det var svåååååårt tyckte Gnista men efter ett tag gick det och jag kunde ge henne startsignal igen. Apporterna – i detta spår hade jag bara lagt en slutapport och den jobbade hon på och hittade, men då gäller det att jag peppar henne redan när hon börjar leta för gör jag inte det så tror jag nog att hon lika gärna kan sluta leta och fortsätta på spåret.

Spår 2 – Lite sank och gles granskog, ett par meterbreda vattenfyllda diken, ca 30 min liggtid, U-spår, förledningsspår som korsade första benet och tredje strax efter vinkeln.

Upptag – direktpåsläpp lite från sidan och förarspår, se det gick bara bra. Spårarbete – riktigt fint! MEN hon är lite för intresserad av förledningarna! Den första kollade hon in någon meter, då sa jag ”ajabaja-här ska du vara” och då fortsatte hon bra. De vattenfyllda dikena, inga problem alls. Innan andra vinkeln for hon iväg tämligen målmedvetet där spåret INTE gick (vilt?), så då sa jag ”ajabaja” igen, hon bröt det hon höll på med och tog det rätta spåret igen. Den andra förledningen stördes hon ut lite av men hon engagerade sig inte i den som den första utan jobbade på för att få rätt spår och det fick hon. Apporter – jag hade bara lagt en som slut och där hade jag varit lite elak, när jag kom ut på vägen igen insåg jag att jag hade pinnen kvar så jag vinklade vänster och gick på vägens vänstra kant ca 8 m innan jag la den. När hon så kom ut på vägen råkade övriga gruppen stå just där så hon kom av sig lite, men hon fortsatte sen jobba och löste uppgiften. Hade en svag markering på pinnen som jag uppmuntrade.

Mats tyckte att jag skulle jobba med förledningar som jag hade bra koll på när de kom, samt de punkter som jag kommit fram till under lördagen.

Hunden får kolla förledningar men INTE engagera sig i dem!

Man kan spåra lite varje dag, det viktig är att man delar upp och tränar den del man behöver tex spårupptag, apporter, vinklar av olika slag, olika underlag, skiften av underlag osv och inte tränar allt samma spårpass! Viktigt också att byta marker och spårläggare för att utveckla sin hund.

Man ska inte vara rädd att prova och utmana sin hund.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s