Sök & tankar om skallmarkering i söket

Nä nu orkar jag inte skriva mer ikväll, men jag lägger ut det ändå som en liten ”teaser”, är du intresserad så kommer jag att fylla på imorgon… 🙂 ”Imorgon” drog iväg, långa jobbdagar den här veckan och sen ska hundarna aktiveras då räcker inte riktigt orken på kvällen, men jag får fortsätta vid tillfälle…

Sök med Nero idag i en ganska öppen ruta och vi fortsatte med att lägga krutet på skallmarkeringarna. Första skicket, till vänster, fig ca 50 m ut, poppis, snabb belöning efter att han skällt och backat ut. Andra skicket, höger, poppis, ca 40 m ut, skall tills jag kommer ut, fig belönar utbackning. Tredje skicket, vänster, poppis, ca 40 m ut, skall tills jag kommer ut, jag tar in Nero till min sida innan jag säger åt fig att kasta bollen. Fjärde skicket, höger, ca 50 m ut, ingen poppis, skall tills jag kommer ut, jag tar in Nero till sidan, säger till fig att resa sig och sen får hon kasta bollen bakom Nero. Femte skicket, vänster, snabb belöning av utbackning, ingen poppis. Sjätte skicket, höger, snabb belöning. 

Han gick riktigt bra! Bryr sig inte så mycket om poppisarna utan går ut bra och söker sig fram.

När jag nu har börjat träna skallmarkeringar så är det en hel del man måste informera nya figuranter om och saker jag kommer på i utvecklandet av bra skallmarkeringar. Därför börjar jag nu skriva en liten lista och mina tankar om varför jag vill ha det som jag vill ha det…

Passiv figurant! – Viktigt att alltid vara passiv, hunden får absolut inte bli beroende av att figuranten ska uppmana den till att skälla, skäller inte hunden är det min sak som förare att göra ett bättre grundjobb av markeringsövningarna utanför söket och kanske på mig själv.

Possition! – Jag vill att hunden backar ut till 1,5 m (+/-0,5) och att den får sin belöning kastad bakom sig när den gör en bakåtrörelse. Jag använder själv gärna klickern här eftersom då får hunden ett klart och precist besked om vad som är rätt och skulle hunden då gå lite framåt innan jag hinner få iväg belöningen så är det ingen fara. Problemet med klicker kan vara att figuranten känner sig valhänt och har svårt att hantera den, vill man ha en exakthet så får man se till att använda sig av figurant som känner sig bekväm med att klicka och kan tajma rätt.

Belöning! – Jag vill helst inte att hunden får komma fram till figuranten för belöningarna, bättre att kasta iväg till dit jag vill att hunden ska vara. Är det leksaker så är det bra om figuranten kan få igång en slags jaktlek där bollen kastas. Är det godis så kan man kasta ut till ca 1,5 m från mig i olika riktningar. När Nero ska skälla länge så vill jag inte att leksaken ska vara framme utan väl undanstoppad. Innan han får den så vill jag att figurante plockar fram den medan Nero skäller, vänta en stund på skall och bakåtrörelse och sen kasta. Drar man fram leksaken och kastar med en gång så är det lätt hänt att hunden möter upp leksaken och då har han blivit belönad för en framåtrörelse.

Antal skall! – Jag vill inte att man stirrar sig blind på antalet skall, däremot är det viktigt att hunden skallar tills jag kommer ut. Blir Nero tyst så stannar jag och väntar tills han kommer igång igen, figuranten fortsätter vara tyst och passiv. När jag kommit ut väntar fig med att belöna tills Nero gör utbackning under skall.

Avslut! – 1. Belöna snabbt skällande utbackning när hunden kommit fram. 2. Vänta tills jag kommer ut och belöna då skällande utbackning. 3. Jag kommer ut, tar in Nero fot, säger åt figurant att resa sig och kliva ur legan och sen får figurant kasta bollen bakom Nero. 4. Samma som 3, men jag belönar. 5. Samma som 3, men ingen belöning utan direkt transport till nästa skick.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s