Uppletande

I veckan kom det som var kvar av orkanen Katja, det blåste ganska ordentligt så jag åkte ut till ett gärde och vallade en uppletanderuta till Nero och Gnista. Jag brukar vara på den här platsen och köra uppletande men nu valde jag att skicka hundarna tvärt emot vad jag brukar, så baslinjen. Det här gjorde jag dels för att jag ville göra annorlunda och dels för att få motvind. Eftersom båda hundarna har lagt lite väl mycket av tiden på nära håll (jag vill ju att de ska ut på djupet hyfsat raskt och sen jobba innåt, men klart får de vittring påväg ut så ska de ta föremålet) la jag ett föremål i varje ytterhörn i en vallad nästan fullstor ruta.

Nero tog det lite tid innan han gick ut, letade helst nära och bakom mig. Om det var för att han fick hela rutan ”i näsan” med den starka vinden eller att när jag kör rutan fårn andra hållet så lägger jag mest föremål här när det här är djupet eller att hanns förväntan på föremål på djupet är för dålig, det vet jag inte men efter att ha jobbat en bra stund innan han fick in föremålen så fick det räcka för dagen. Till framtida träningspass ska vi hur som helst jobba på föremål på djupet, kanske inte så många men så att han får en förväntan att gå ut och att det inte ska bli jobbigt.

Gnista började bättre än Nero och gick de första skicken ut med fin fart, första föremålet klippte hon snabbt men nästa tog det tid med. Efter de första fina skicken så började hon också bara gå ut kort och runt mig. Så även här skulle jag önska en större förväntan utåt och att hon mer målmedvetet jobbar där. Alltså jobbar vi på med djupet, nära-föremål får vara ett tag.

Igår blev det uppletande igen, samma plats och samma sträckning på rutan. Fyra föremål på djupet. Svag motvind.

Nero började ganska tveksamt och gick inte ut, när jag skickade bröt han av efter bara ca 20 m. Först lät jag honom jobba vidare i hopp om att han skulle jobba sig utåt på egen hand, men det gjorde han inte. Då gick jag in och stoppade honom när han bröt av, gick ut dit och skickade om och då gick han ut bra. Han jobbade fint men efter tre föremål tyckte jag att han jobbat klart, då hade han gått ut ett skick bra och tagit föremål, så då fick han gå och vila en stund i bilen medan jag körde Gnista. En omgång till fick han och då med tre föremål och då gick han ut bättre. Vi fortsätter såhär!

Gnista skötte sig ganska bra, men samma tendenser finns så det är bara att fortsätta jobba på.

Bra saker med båda hundarna var att de var tysta i skicken, inga startskall! När de får vind på föremål lokaliseras det snabbt, bra gripande och bra fart in i fina avlämnanden vid min sida….eller nja, Gnista sätter sig lite snett (petitess!) och Nero släpper/tappar föremålet för tidigt och gör endel omtag ibland (jobba på!). När de kom in fick de sitta en liten stund med föremålet medan jag höll fram kongen och när jag tagit det ur munnen så kastade jag den bakom oss. Ingen hund bytte föremål och det har ju i alla fall Gnista haft för sig förut så det är också bra.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s