Lydnad & frivilliga beteenden

Igårförmiddag var vi några på klubben och tränade lydnad, jag tror de jag tränade med blev nog lite less på mig…men jag är ganska så ”klickefierad” och har svårt att tänka traditionellt. Jag vill ha frivilliga beteenden, bra belöningar och hög energi, inte lockande och tjat….men sån är jag… Skulle behöva träna med lite klickerfolk som förstår mig 🙂 .

Igår körde vi 10 min pass och hundarna fick ligga uppbundna och titta på varandra. Det funkade bra tycker jag. Jag körde bara Gnista och hon fick första passet hela ettans program i kedja utan belöningar (men jag hade några frolic i handen under hela programmet fram till apporteringen då jag la dem i fickan). Det gick riktigt bra, ett par gnysenden, något i linförigheten och så ett när jag gick tillbaka efter läggande under gång. Hon går åter igen bättre och bättre under kedjans gång. De vanliga skavankerna i position under linförigheten, något steg i ställandet, snett sittande i ingången i inkallningen och i hoppet, ett omtag i apporteringen. Annars var resten riktigt bra! 🙂

Nästa pass fick Gnista jobba på rutan och ställande under gång. Rutan körde jag med target rakt igenom, target fick ligga ca 5 m bakom bortre linjen. Började med att hon skulle galoppera igenom rutan till target (exakt träff var inte viktigt men att hon skulle befinna sig inom en radie av ca 30 cm innan jag klickade). Bra fart ut och genom rutan, vänder blixtsnabbt när jag klickar och kommer som ett jehu och tar kongen ur min utsträckta hand.  Gjorde detta från lite olika avstånd, 10-25 m. Efter ett tag ställde jag henne i rutan ett par gånger och om det var tur eller skicklighet får vara osagt, men hon stannade innanför rutan båda gångerna. Efter ställandet klickade jag och hon fick ta kongen ur min hand. Gjorde sen ett ställande där jag gick fram mot rutan medan hon stod, fin stadga och rörde inte en tass, kastade kongen tvärs genom rutan bakom henne när jag var ca 5 m från henne. Ställandet gjorde jag först ett par gånger under baklängesfot och med snabba belöningar bakom henne innan jag tog in det vid sidan igen. Det blev bättre men kan såklart bli ännu bättre.

Idag fick Nero ett pass på klubben. Jag började med fritt följ, men han var inte alls i en bra sinnesstämning. Han var okoncentrerad, spänd, varvade, skällde och gnällde. Jag bröt och valde att jobba med honom framifrån och klicka frivilliga beteenden. Först klickade jag bara att han tittade på mig. Efter några gånger gick jag över och ville ha något annat, då bjöd han sitt. Blev han frustrerad tog jag något steg bort och vände mig åt ett annat håll så han fick söka upp mig på nytt. Det dröjde inte så länge innan han gick ner i varv och började jobba med mig. Då gick jag vidare till att gå baklängesfot, frivilliga lägganden (svårt tyckte han under gång, men stannade jag så kom det), gå framåt och belöna när han frivilligt följde med och tog kontakt. Jag belönade med köttbulle som jag kastade på marken en bit ifrån mig.

Gnista fick börja med en kedja av ingång på plan-fritt följ-läggande under gång-inkallning-ställande under gång som hon gjorde riktigt bra! Jobbade sen med inkallning, idag reste hon sig och kom efter mig två gånger av sex. Men jag ”ojade” henne och gick tillbaka. För stackars Gnista som går miste om kongen när hon inte kan sitta kvar tills jag klickar eller ropar… 😉

 

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s