Sök med Gnista

Sök idag och jag tog med de punkter jag kom fram till förra passet…

1. Gnista ska gå många skick, hon är inte trött bara lite lat. Många skick fick hon och bättre och bättre gick hon! Om vi bortser från första skicken på första figuranten som jag tog in blev det sexton skick. Hon gick som bäst från ungefär tionde skick och när jag avslutade fanns det fortfarande både sug utåt, gåvilja och ork kvar! På de flesta skick körde jag flying, Gnista passerade utan att minska tempot för att sen öka lite på väg ut. Inget ”blådåre-spring” utan en jämn och bra galopp.

2 . Dåligt engagemang i skicken, ta fram figurant och skick på nästa sida. För att få belöning hos fig så får man ta i lite. Första skicket tramsade hon, så tre gånger provade jag skicka innan jag tog in figuranten, så här i efterhand så borde jag bara ett henne en chans, i alla fall inte mer än två innan jag tog in figuranten (”tramset” bestod i att hon först vände upp och gick stigen, sen att hon gick ut kanske 10-15 m innan hon gick tillbaka för att spåra stigen, det positiva var väl att jag fick in henne även om det tog en del röstresurser 😉 ). När jag tog in figuranten höll jag Gnista i halsbandet och ömkade henne med ”stackars lilla gumman, så tokigt att du inte fick gå ut och ta figgen”. (Först hade jag tänkt peppa/tagga med ”men vem är det som kommer där…” men jag tror ömkandet tog bättre, hon gäspade någon gång och verkade tycka att det där blev ju inte så bra.) Figuranten fick när hon kom in komma och visa köttbullen så Gnista verkligen skulle inse vad hon missat. Sen skickade jag på nästa sida. Resten av skicken jobbade hon sig bra fram till figuranterna och blev kvar bra tills köttbullen var slut.

3. Skicka inte på spåren, alt. lägg in förledningsspår som inte leder till fig. Inga utgångar fick hon idag och jag tycker att hon sökte mest och inte letade spår, men klart viktigt att hålla ögonen på.

4. Nu har jag (igen) försökt belöna genom att fig leker med kong först, sen godis…men hon tänder inte riktigt på det…så nästa gång blir det tuberna, det var ju länge sen sist så kanske det kan vara nåt. En träningskompis sa att sökdagar skulle man prova slopa frukost…jag vet inte om det gör skillnad för Gnista är ju alltid hungrig…men man kan ju testa… Vi slopade inte frukost, men drog ner lite på den, belönade sen med en köttbulle per skick som figuranten fick ge i små bitar. När hon kom in från sista skick fick hon en kong av mig efter att jag plockat av henne utrustningen och så fick hon springa med den på vägen tillbaka.

Nu kommer jag att fortsätta med många skick och bara mata hos figuranten så hon får upp springet. Markeringar och tomslag kanske vi kan köra framåt mars om hon har haft en god utveckling…sen får vi se hur det blir med det där tävlandet som jag ju sa att jag lagt på hyllan i min årsplanering… 😉

Till klubben och fika innan det blev ett litet lydnadspass.

Gnista fick som tidigare i veckan ett ”godisupplet” först och sen körde vi fritt följ, inkallning/kvarsittandet/inkallande med stå och avslutade med tungapporten. Hon var tyst under fria följet, något enstaka ljud men då började vi om. Kunde ju gå med bättre kontakt, jag ska nog börja belöna bra kontakt på raksträckor nu för där har hon inte så stor förväntan. Lite snett i halterna, kanske något lite bättre där i alla fall för om söker sig i alla fall inte lika mycket utåt…bara jobba vidare… Kvarsittandet satt hon idag kvar alla gånger, hon fick sitta länge med många kommenderingar och att träningskamraterna passerade inkallningssträckan. Fin slät inkallning! Supersnygg inkallning med stå! Avslutade med tungapportering som vi inte tränat på länge, första gången befarade jag startskall så jag skickade genom att ta ett steg framåt. Tyst iväg, bra ut, bra gripande, bra fart in, ganska bra ingång och avlämnande (men kan bli bättre). Belönade med kongen. Nästa gång blev det tjuvstart när jag la ut apporten, två gånger. Den andra gången gjorde jag som vid tjuvstart i inkallningen, jag la henne vid sidan om sträckan medan jag gick tillbaka till skickpunkten, tog sen in henne och satte henne. Denna gång lämnade jag ett steg och gick sen tillbaka och belönade innan jag lämnade mina 15 m. Lite ljud då jag gick ifrån. Provade att skicka från stillaståend på kommando men då brev det startskall. Annars var resten väldigt bra. Alltså blir det till att träna mer tungapportering, mest kvarsittande och tysta skick!

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sök med Gnista

 1. Lotta skriver:

  Kanske du ska prova med lite konkurrens om hon tjafsar på första skicket. Bind upp henne vid sidan av starten och kör en annan hund.

  • annasjyckar skriver:

   Har funderat lite på det, men är rädd att det blir för mycket frustration då…och med frustration mer ljud… 😦
   Så i första hand kommer jag nog att ta in figuranten…fast nästa gång efter första försöket om det inte är sök hon håller på med. Det kändes som att hon blev lite ”ödmjuk” när jag ”stackars-Gnista”-pratade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s