Klickerklok’s Instruktörsforum med Maria Brandel (fd Hagström)

Så var det dax för sista Instruktörsforumet, tråkigt för de här träffarna har verkligen varit guld värda! Jag har verkligen fått många bra idéer med mig att stoppa i ”ryggsäcken” och inspiration till fortsatt hundträning och hundtänkande.

Som vanligt när jag är på kurs har jag många sidor anteckningar, men jag tar lite ”highlights” här…

Vänta inte på att problembeteenden ev växer bort, ta tag i dem tidigt.

Maria bygger sin träning på följande: *Grundträning *Detaljer/moment *Kedja/helhet *Tävlingsträning. En valp jobbar man mycket grunder med, men också övriga delar tidigt…men på en valps nivå. En ruttinerad hund jobbar man mer med tävlingsträning och kedja/helhet, men även gå tillbaka till övriga för att bättra och bygga.

Tävlingsträning av valp: 1. ta med valpen till de miljöer den ska fungera i. 2. leka i dessa miljöer. 3. koppla av i dessa miljöer. Lär känna valpen och se svagheterna. Enkla kedjor så fort valpen kan några beteenden.

Tänk framsteg! Inte belöna för mycket och för länge. Tidiga kommandon. Ändra kriterierna tidigt, bygg inte in mönster som kan skapa för hög belöningsförväntan och frustration. Framåttänk men utan att forcera.

Träningsmålsättning: *Vilken är målsättningen? *Uppträdande på träning och tävling? Hur vill jag att hunden ska uppträda? Ett övergripande mål! *Är ekipaget på väg mot målet? Håll koll på detta så att man gör rätt saker. *Hur lägger man ribban för ekipaget?

Börja i leken!  Hitta bra belöningar. Lär känna hunden. Viktigt att få hunden att leka bra och få den på en bra nivå. Vara uppmärksam, titta på hunden.

Belöningar:*Utveckla belöningar. *Utveckla belöningsritualer. *Skapa stort intresse för dig. *Lära hunden ”spelets regler”. *Störningsträning tidigt.

Spelet arbete-belöning: För att få något måste man göra något. Tillgång till belöning om man inte förser sig själv.

Aktiv belöning – rörelse i belöningen.  Passiv belöning – stilla belöning, tex omvänt lockande. Vilken slags belöning använder du i tex fritt följ, platsliggning, vittring, framåtsändande? Fundera över vad jag vill ha mer av och belöna därefter. Vad som är rätt idag behöver inte vara rätt imorgon!

Fördelar och nackdelar med mycket hjälper/lite hjälper? Utesluter de varandra? Vad ger ”bästa resultatet” och vad är ”bästa resultatet”? Val vi gör, men viktigt att ha klart för sig varför man gör de val man gör!

Signaler: *Lägg på ord tidigt. *Ordet står för en rörelse. *Variera miljö och din position. *Hur signalsäker bör din hund vara?

Individanpassad träning: *Se din hund. *Träna på rätt saker. *Anpassa åtgärd till hund. *Hunden förändras med träning. *Ta ansvar för din träning. *Lär kursdeltagarna tänka själv!

Att få bra resultat i inlärning: *Korta och intensiva pass. *Rätt attityd. *Många lyckade repetitioner. *Belöningsmarkör. *Rätt proportioner rätt/fel. Många har dålig koll på dessa proportioner, inte alltid som man tror… *Tydlig skillnad på rätt/fel. *Felsignal. Många är dåliga på hantera detta. Viktigt med tajmingen!  Lär in tex i samband med omvänd lockning. Efter felsignal belönar alltid Maria första försöket därefter oavsett hur det går. Efter felsignal, paus, inte direkt nytt försök för Maria upplever att rätt och fel flyter ihop då. *Gå framåt i träningen och bygg ständigt ut momenten!

Att notera vad man ska tänka på till nästa gång är viktigare än vad som är bra/dåligt.

Vad bidrar föraren med (förutom träningen) för att göra tävlingssituationen så bra som möjligt? *Förberedelser. *Rutiner. *Taktik. *Uppgifter på plan. *Fokus och koncentration. *Stödja och hjälpa hunden. *Ge ett trevligt intryck. Uppträda självsäkert, som om du har kontroll…oavsett om man är nervös eller ej. Är man väldigt nervös kan det vara bra att tävlingsträna mycket, nervositeten kanske inte försvinner, men man lär sig fungera trots sin nervositet.

Kedjor: *Flera moment/delmoment efter varandra. *Jobba längre för belöningarna. *Kunna gå från moment till moment. *Din träning i att agera tävlingsmässigt. *Ett bra sätt att checka statusen på. Kedjor är verktyg som ger mig information om statusen på kedjor, moment och delmoment. Finns svagheter brukar de poppa upp i kedjorna. *Börja smått. Låt kedjorna vara väldigt korta och enkla i början, tex handtarget+sitt. Bättre att göra enkla kedjor än att inte kedja alls. Börja tidigt att kedja. Var inte rädd för att det ska bli fel!

Syftet med kedjan? Uthållighet? Checka moment? Att kedja delar av moment som hunden kan? Ha fantasi i kedjorna, nyttigt med kreativa kedjor! Moment och ”nonsens-moment”, blanda beroende av vad du tränar. Släpp egna krav på perfektion!

Transporter mellan moment: *Bra om de kan ge hunden en bra känsla. *Nyttja transporterna, låt dem inte vara ”döda”. *Förväntan i övergångar mellan moment.

Förarens träning i kedjor: *Svar på hur träningen går. *Tävlingsmässigt uppträdande. *Momentrutiner. *Rutin i att klara på första försöket. *Helhetsintryck. *Viktigt att öva in en bra känsla är viktigare än hur det går! *Vad är jag ute efter och vad ska jag tänka på till nästa gång? Vad behöver JAG jobba på i kedjorna?

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s