Spår, lydnad, lek-/samarbetsutveckling & framåtsändande

Fredag

Åkte ut i skogen efter jobbet, Ruff skulle få sitt tredje spår hos mig. Idag la jag ett spår på ca 400 m med sex olika grejjer i (handske, slangbit, 2 träapporter, aluminiumrör, barnsko). Planen var att testa och se vad som hände… 😉

Upptag – jag hade på vägen mot spåret satt på sele och lina, spåret låg sen ca 15 m från vägen vi kom på, parallellt med vägen. Jag gick vinkelrätt mot spåret i kort lina, Ruff tog spåret med en gång, kollade av någon halvmeter bakåt innan han vände och följde det i rätt riktning. Spårarbete – Han går riktigt fint i spåret, målmedvetet, lugnt och koncentrerat…en fröjd att gå bakom! Jobbade fint i ca 300 m men sen tror jag han var lite trött, han kom av spåret utan att hitta rätt på det. Jag valde då att gå över spåret längre fram, han tog det och fick spåra en bit innan jag bröt och tog av selen. Apporter – De första tre (handske, slangbit och barnsko) nosade han på och vi fick till lek med (även om han helst ville spåra vidare), men övriga var inte så spännande. Alltså, här ska vi träna apporter!!! Pinnstigar, plockaövningar….here we come!!!

Lördag

Dagen började med en prommis för att hämta bilen eftersom pappa och mamma bjöd på mat igår kväll med lite vin. Till klubben vid 10, sköt lite vid skotträningen innan jag tränade med Dan och Ewa.

Gnista fick en bra uppvärmning idag med prommis och baklängesfot med stå/sitt/ligg. Började sen med fritt följ, det kändes helt okej. Hon var med mig och höll sig bra i position. Tyst. Inkallning, och som de senaste gångerna så tjuvstartade hon. Jag stoppade henne och l henne en stund brevid inkallningssträckan innan hon fick ett nytt försök. Tjuvstart igen, denna gång la jag henne vid sidan av sträckan en stund och när hon fick nästa försök visade jag henne kongen ordentligt. Nästa försök var ju bara tvunget att bli bra, så i valet att korta sträckan och låta henne sitt kortare tid (5 sek istället för 20 sek) valde jag att kalla tidigare. Nu blev det bra och Gnista fick sin favoritbelöning, dvs ta kongen i farten när den hängde och dinglade ur min utsträckta hand. Upprepade och det gick bra då också! Hopp, belönade först när vi ställt upp framför hindret och fått ”kommendera”…belönade sen efter uthopp+sitt genom att kasta kongen bakom henne…sen avslutade jag med att belöna uthoppet med kastad kong… Jag är ganska nöjd med passet, men mest nöjd är jag över hur bra leken funkar och att Gnista kommer in med kongen när jag kedjar belöningarna 🙂 !

Ruff fick komma ut och leka… Kamp går han in i med liv och lust och det är lätt att plocka av honom grejjen, bara att ta i halsbandet så släpper han ganska snabbt. Lite svårare blir det när han får vinna, då far han iväg och kommer inte tillbaka, utan vill ha den själv. En annan sak är att han gnäller/piper i kampen, men om det är frustration eller om det är att känslor han inte vet vad han ska göra med som ”bubblar upp” eller om det är en gnutta osäkerhet har jag inte riktigt kommit fram till. Godis funkar bäst när jag i alla fall börjar med att kasta det till honom så han får ta det i luften, idag kassler och det verkade han gilla. Jag försöker växla med att kasta godis och att han får komma nära och ta den. Bollek med två likadana repbollar funkar bra, han engagerar sig och här har han inga ljud för sig. Jag börjar med att kasta en boll någon meter, när han tagit den så tar jag fram nästa och ”sätter liv i”, Ruff kommer, släpper den första och jag kastar iväg den andra en eller ett par meter och så fortsätter leken. Den här leken fick sen övergå till att komma med bollen. Då satt jag på backen och för att nästa boll skulle komma så var han tvungen att komma och släppa bollen framför mig så jag skulle nå den utan att behöva sträcka mig efter den. Först provade jag att locka och klappa i backen, men det som verkar funka bäst är att jag sitter stilla och tittar ner i backen (okej, sneglar lite på honom). Då är han rolig för först släpper han bollen ca 5 m ifrån mig och när inget händer så tar han den och släpper den lite närmre mig. Han försöker och försöker tills det blir rätt och det är ju när jag kan ta bollen och då skickar jag iväg eller sätter liv i nästa. Den här sista leken fick han också ett pass med i skogen, i början provade han många varianter men i slutet så kom han med bollen så att jag kunde ta den 🙂 !

Ida, lite fritt följ där hon var pigg och glad om än lite trängig…men det gör inget, pigg och glad är prio ett med pensionären 🙂 . Så fick hon glänsa med sitt framåtsändande, hon har verkligen en fin förståelse för momentet och dess delar så det är alltid lika kul att träna det med henne 🙂 .

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s