Blixt & dunder & ösregn

Åkte till klubben vid halv ett för att träna lite lydnad innan det var dax att träffa Dan & Ulla och Ewa i sökskogen.

Ruff fick lekträning inspirerad av filmen i Åsa Jakobssons blogg från Lekclinic med Siv SvendsonNu har jag inte alls samma slags hund som Åsas, men idéerna är ju användbara i alla fall. Jag gillar Åsas blogg för hon är generös med att delge både sin egen träning och referat från de kurser hon gått. Nåväl, tillbaka till det jag gjorde med Ruff… Jag körde en variant av leken som man ser på filmen, har en kong i varje hand, han får ta den ena och kampa med, jag håller efter en stund fram den andra och när han släpper den första säger jag ”jha” och blir aktiv med den andra….jag väljer att vänta till han släppt bara för att just förstärka släppandet eftersom han gärna går in i sin ljudliga kamp. I den här leken tycker jag att han blir tyst och mer inställd på att släppa den första för att ta den andra. Sen varierar jag lekens regler, ibland säger jag ”tack” och han ska släppa, ibland får han ta upp kampen med nästa med en gång, ibland vill jag att han ska sitta mellan bytena, ibland ska han klippa nästa kong som en kobra, ja, flera varianter finns…det gäller bara att använda rätt lek för att få fram rätt intensitet. Ibland får han vinna och springa en sväng också, men han är snabbt tillbaka. När vi avslutar håller jag honom nära mina ben och smeker honomtills han släpper bollen/kongen. Då kan jag hålla i honom och plocka upp den (skapar lite frustration/besvikelse) eller säga till honom att sitta medan jag plockar upp den (sen belöna med bollen eller godbit, bättre) eller sätta honom medan jag sätter på kopplet och sen låta honom ta den på ”varsågod”. Nu är inte det här något problem, jag kan  få tag på bollen och bryta leken när jag vill för det mesta och sen få ner honom i varv för fortsatt träning…men jag tänker på vad jag gör och om det jag gör är rätt eller ej får framtiden utvisa… 😉 Vidare jobbar vi på kontakt, position, sitt, ligg och inkallning. Framåt går det 🙂 . Kör också små kedjor med sitt+handtarget+ligg+handtarget i olika konstellationer innan han får sin belöning, det gör han också bra.

Gnista fick jobba som igår och det går bra.

Sökskogen vid tre samtidigt som de mörka molnen med regn och blixt och dunder kom dit, så det var bara att ta sig till klubben igen för fika och trevlig träning med Dan och Ewa.

Ruff fick jobba med sökövningar där leken hos figgarna var viktigast. Eftersom leken inte funkade helt hundra förra sökpasset så ville jag köra på lydnadsplan där skogen var bortbantad och jag hade koll på vad figuranterna gjorde. Visade först hur man kan jobba med bollarna och sen hade jag en figurant på varsin plankant. Han släppte figuranterna första skicken efter att han fått en snörboll, men när figuranten fortsatte jobba och jag gick dit så kom han och kunde ta upp leken igen. Om han sprang till fig på andra sidan så var den tråkig och passiv. När de lekt en stund höll jag Ruff om kroppen och smekte till han släppte, han backade lite och så fick fig ta bollarna innan vi ställde upp oss med riktning mot andra figuranten. Han leker balanserat men ösigt, han laddar mer om man håller fast snöret och han får börja kampa än om man låter honom vinna och blir aktiv med den andra bollen istället. Då kommer han nämligen in och släpper den boll han har för att få fatt på den andra.

Gnista fick ett pass lydnad, först fritt följ och sen fritt följ+inkallning+ställande under gång+fritt följ i kedja med bara verbala belöningar under kedjan som avslutades i en halt där hon fick sitta en stund innan jag lugnt tog fram kongen och gav den till henne. Ett par gånger fick jag bryta det första fria följet för att hon var ljudlig…och läggandet under gång fick jag ta igen…men när jag fortsatte så var hon tyst. Det kändes faktiskt ganska så bra 🙂 .

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s