Första rallylydnadsförsöket

Idag bestämde jag mig för att ta tag i och sätta mig in i det där med Rallylydnad, jag har ju liksom anmält mig och Gnista till Nybörjarklass i Katrineholm i augusti. Även om jag inte hållit på med det förut så tror jag nog att vi ska fixa det i alla fall, inlärning som inlärning tänker jag….och sen har Gnista mycket med sig från all tidigare träning.

Inför dagens träning så visste jag inte riktigt vart jag skulle börja, så jag plockade ut åtta skyltar och satte upp på plan och sen testade jag. 101 –Sitt: Föraren stannar och hunden sätter sig vid förarens sida. När hunden satt sig fortsätter ekipaget framåt. Enkelt! 108 – 270° vänster: Ekipaget svänger 270° åt vänster. Hunden ska följa föraren väl i svängen. Svängen skall göras som en mjuk, snäv båge eller på stället. Gnista har bra kroppskontroll och jag väljer att göra på stället då hon är van vid det. 111 –Sitt framför, höger ingång, framåt:Föraren stannar och hunden dirigeras in framför föraren. Hunden sätter sig med nosen mot föraren. När hunden sitter, dirigeras den till förarens vänstra sida genom att först gå runt föraren via dennes högra sida. Ekipaget fortsätter sedan framåt utan att hunden hinner sätta sig. Att få henne att sätta sig framför mig är enkelt, det har vi handtecken för. Det svåra är sen att få in henne till höger, som vi aldrig gjort, men det löste sig genom att jag gjorde som handtarget med höger hand som jag sen la upp på ryggen och matade godis med vänsterhanden. 118 –Sidosteg till höger: Momentet utförs efter skylten. Under rörelse framåt tar ekipaget ett steg diagonalt framåt till höger och fortsätter framåt utan stopp i den nya parallella linjen. Gnista är följsam så det går bra, men här kan jag lägga in ett ord eller handtecken för att få ökad följsamhet. 121 – Enkel slalom: Ingången i slalomen görs med den första konen på ekipagets vänstra sida. Ekipaget går tillsammans mellan konerna som pilarna visar. Skylten placeras till höger om eller framför konen där slalomen startar. 4-5 koner står på linje och avståndet mellan dem är c:a 1,8-2,5 meter. Här laddade Gnista på konerna, tror att hon tänker ”rutan” som är ett springmoment och ”slalom” som är ganska självständigt, så här får jag jobba en del med hennes inställning/aktivitetsnivå. När hon väl landade så gick det bra och här kan jag använda vänsterhanden som dämpande följa-target. 125 –Läggande under gång: Under gång uppmanas hunden att lägga sig varvid föraren stannar. Därefter fortsätter ekipaget framåt. Det gick ju bra, kan hon sen tidigare. 126 –Sitt, spring: Ekipaget stannar och hunden sätter sig, därefter springer ekipaget till dess att annat tempo anges av en skylt eller ekipaget går i mål. Gick bra. 129 –  Sitt, ligg, gå runt: Föraren stannar och hunden sätter sig vid förarens sida. Föraren uppmanar hunden att ligga. Föraren går därefter ett varv runt hunden med början runt huvudet. Föraren ska stanna till vid den liggande hundens sida innan ekipaget tillsammans fortsätter framåt. Inga problem…

Så det var åtta av de trettio skyltar som finns i nybörjarklass, bara fortsätta beta av resten  och att fila på de brister som fanns i dagens övningar. 111 och 121 är det mest att göra på, sen att träna med skyltar och koner som störningar som hon inte ska gå igång av. Får jobba en del på hennes inställning, jag vill att hon ska komma in och vara lugn, fokuserad och uppmärksam…det vill jag ju ha i vanlig lydnad också…men kanske ska jag speciellt fokusera på det här? När det är nya saker och jag kanske inte lika lätt faller tillbaka i gamla (o-)vanor?

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s