När Gnista själv får välja…

Jaaaaa, visst blir man glad när man får en ide & den funkar! När jag tänkt efter så har jag använt idéen i delar på Gnista och då har det inte funkat tillräckligt bra. Så tillsammans med den grundträning som jag faktiskt gör hela tiden, så har en kombination av idéer gett utdelning och funkat toppenbra…idag i alla fall… 😉

Träning med Dan kl 11.
Med senaste dagarnas träning i åtanke kom jag fram till följande upplägg…

Gnista fick sitta uppbunden vid plankanten medan Dan tränade Linn, jag kommenderade framåtsändande, inkallning och apporteringar (det Dan ville träna) utan att bry mig om Gnista. När det var vår tur gick jag av plan med henne, kopplade loss när hon satt och så gick jag in på plan igen. Inga kommandon eller signaler till Gnista utan hon fick gå som hon ville. Dan hade order att tävlingsmässigt kommendera in på plan och starta upp ett fritt följ. Nu skulle Gnista få chansen att välja! På väg till startpunkten for hon ut på plan och vi hann en bit i fria följet innan hon slöt upp efter några passager. Snabb belöning, kongkamp som ganska snabbt övergick till att jag höll henne i halsbandet och smekte henne längs yttersidan. Byte med godbit och så gick vi av plan igen för ny ingång under lika ”okontrollerade” former. Nu slöt hon upp redan efter fem meter, snabb kongbelöning igen. Ut från plan igen och en ny ingång på plan…och nu var hon med från starten! Körde nu fritt följ och läggande under gång. Det gick jättebra! Något litet ljud och visst är intensiteten något lägre, men hon går mest tyst och fokuserat….och det är HON som valt att gå med mig.
Efter en kaffepaus körde vi samma igen, Gnista uppbunden medan jag engagerade mig i Dan och Linn. När det var Gnistas tur så slöt hon upp redan från början, bjöd på ett bra fritt följ och ett bra kvarsittande (jag gick tillbaka och belönade med kongkamp).
Riktigt bra kändes det och jag ska nog lägga in några tävlingsanmälningar så får vi se…

På eftermiddagen hade vi äntligen första träffen på studiecirkeln som vi ska ha utifrån Lydnadsträning i teori och praktik. Attans så kul det är att äntligen träna när man har samma grundinställning.

Gnista fick ett pass till på samma sätt som på förmiddagen. Först när vi gick in så fick jag ett par utskällningar, jag tog med henne av plan en liten stund innan hon fick ett nytt försök. Denna gången nosade hon runt innan hon slöt upp, men när hon kom fick hon snabb belöning. Tredje gången vi gick in for hon iväg, men när tävlingsledaren sa ”framåt marsch” kom hon som ett skott och gjorde ett bra fritt följ och läggande under gång. Så nog vill hon vara med alltid…men på hennes villkor… 😉

Ruff fick sitta med när vi pausade och sen ett litet pass kontaktövningar på förmiddagen, men han kändes lite okoncentrerad. Jag tror att det kostar på att ligga i bilen när jag jobbar natt och att sen vara ute hela dagarna. På eftermiddagen fick han en liten systemövning i klicker-sök på plan. Jag ville pejla av lite hur han funkade. Figuranterna fick två bollar var och varsin korvpåse. De fick stå ca 15 m från mig. Jag kan väl säga att det kräver ganska mycket av figuranten som ska leka och sen avbryta leken… Han är väldigt snabb så man får tänka på vart man har händerna och försöker man dra bollen ur munnen på honom och han går i kamp så sitter den fast. Men både Camilla och Anita var jätteduktiga. Han insåg snabbt vad leken gick ut på, springa ut till lektant för klick+lek. Vad jag däremot kunde se var att han ibland ”tänkte tanken” att springa längre men eftersom leken var så bra blev han kvar hos figurant…så jag tror nog inte korv hade räckt i början av övningen. Däremot körde vi korv på slutet och då gick det bra, även om figuranterna fick jobba lite för att ha honom kvar hos sig. Vi får jobba vidare med det här, på plan….för ska jag köra det i skogen så tror jag att nyfikenheten tar över och han kommer att springa och kolla vallning och annat spännande….

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s