Spår

I helgen när vi var på Öland för att fira storasysters 50-årsdag. Hon bor på en riktig liten drömgård med stall, uthus och hagar strax utanför Löttorp på Norra Öland. I närheten av den camping jag tillbringat min barndoms somrar, så det var härligt att komma dit för nu var det länge sen sist. Hundarna fick tillbringa en hel del tid i bilen men tid fanns även tillfälle för strandpromenader, bad och lite spår.

Söndag

Spår i hästhage, torr sandjord med gräs. Kraftig vind. Varmt. Fem apporter: spårpinne, puck, spårpinne, metallhylsa, papphylsa med metalbotten. Liggtid: 1-1,5 timma.

Ruff fick gå spåret först. Upptag: Bra spontanupptag. Spårarbete: Den inledande rakan hade vi vinden i ryggen och han spårade bra. När vi sen vinklade och fick kraftig sidovind fick han det jobbigare, så när det blev kraftig motvind så orkade han inte riktigt med. Jag provade att gå tvärs över de serpentiner jag lagt där, men han fick inte riktigt fäste. Så då bröt vi och tar med oss att hårda spår är något vi kan jobba mer på. Apporter: Ja nu blev det bara tre apporter som låg i spåret han gick, en träapport, en puck och en träapport. Träapporterna markerade han bra, men han missade pucken. Vid varje apport fick han markera den några gånger med tillhörande belöning innan vi fortsatte.

Gnista fick sen ”återanvända” samma spår. Upptag: Jag ser till att gå på spåret där inte jag och Ruff har gått. Hon snurrade lite, men sen var vi iväg. Spårarbete: Som tåget hela första sträckan, tog vinkeln bra och nästa sträcka också. Hon fick jobba mer i nästa vinkel ner i motvinden, men efter lite snurrande så hittade hon spåret, tog vinklarna i serpentinbågarna ganska så bra och jobbade fram till slutapporten. Apporter: Gnista markerade alla apporter utom metallhylsan, där jobbade hon i alla fall riktigt fint i alla fall, men det var nog att vinden var så stark som ställde till det för henne. Kul att se tanten göra ganska så bra markeringar 🙂 . Vid varje apport fick hon markera den några gånger med tillhörande belöning innan vi fortsatte.

Onsdag

Idag har Ruff fått spåra ett långt, men ganska snällt spår, men med lång liggtid så att det inte skulle bjuda till att gå på luftvittring. Tänkte att han skulle få bygga lite självförtroende efter söndagens svåra spår. Skogsspår. Fyra apporter: spårpinne, snörstump, spårpinne, litet gosedjur. Liggtid: ca 2 timmar. 1300-1500 m.

Ruff jobbade riktigt bra! Upptag: Spontanupptag, men han snurrade en del och drog ut mot vägen…kanske hade någon gått så? Efter ca 30 m var vi i alla fall på väg. Spårarbete: Efter inledande snurr så gick han som tåget! Kom han av så ringade han, men då var det med en radie på max 5 m, oftast mindre. Bra tempo och tryck i linan. Stigar var inget som störde, vare sig jag följt dem eller passerat dem, han följde spåret. Vid ett par tillfället stannade vi upp så jag kunde plocka lite svamp (jag hade sett gula kantareller och svart trumpet när jag la spåret, så pauserna var planerade…men nästa gång kanske jag kopplar och binder upp en stund så pausen blir tydligare?), han hade helst velat fortsätta, men fann sig i att få vänta lite. Apporter: träapport – stannade och nosade på den själv, snörstump – gick över, träapport – stannade och tittade på mig, gosedjur – stannade, nosade och tittade på mig. Riktigt duktig med andra ord! Den tredje apporten låg efter ganska högt gräs, så jag var inte riktigt med i matchen och trodde han hade kroknat när han stod och tittade på mig…men tänk, där hade han ju en apport…

Kul att se att han hela tiden vill vidare och inte kroknar, mot slutet hade han ett lite lugnare tempo, men kunde säkert ha spårat det dubbla 🙂 .

 
image

image

image

image

image

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s