Ett spår, lite lydnad med räkning & mycket lek

Inte är det tätt med uppdateringar här, men idag har faktiskt Gnista fått spåra och träna lite lydnad på gärdena vid elljusspåret.

Bild

Spårat har vi inte gjort på evigheter och Gnista var väldigt ivrig att få komma igång, men hon la sig i alla fall när jag bad henne innan påsläpp. Hon låg bra ända till jag smekt henne och sagt att hon fick börja. Jag hade lagt ett upptramp med korv i början och därifrån en korvbit i varje steg. Nu hade hon inte riktigt tid med det och åt bara några innan hon ville jobba vidare. Spårarbetet skötte hon bra, första benet var en raka på ca 100 m, vinkel till höger tog hon bra, ringade lite innan hon var säker på vart hon skulle. Andra benet var ca 75 m innan det blev en spets vänster. Tredje benet, raksträcka ca 100 m. Här hade jag vinklat vänster igen innan en skogskant, gått ca 20 m innan jag vänt och gått i samma spår tillbaka. Hon kollade först lite höger, tog sen spåret till vänster, ringade ett par gånger innan hon vände och gick tillbaka. Nu raksträcka ca 100 m innan vi kom till änden på gärdet, där hade jag gått i en ögla. Hon följde öglan ca 2/3 innan hon vände och tog spåret tillbaka till där jag korsat mitt eget spår och där tog hon upp åt rätt håll. Ca 150 m raksträcka innan en trubbig vinkel till vänster och efter ytterligare ca 50 m var det slut. Lite ivrig i tempot, men spårade riktigt bra! Apporterna stannade hon vid och när jag frågar ”vad har du där?” tar hon upp den, lägger sig och släpper den mellan tassarna. Jag går då fram och strör lite korvbitar på marken som hon får äta medan jag tar rätt på apporten, när hon är klar får hon fortsätta på eget bevåg. Jag lägger inga förbud utan hon vår bestämma. För en hund som egentligen inte har tid med apporter så får jag vara riktigt nöjd med det. Första apporten (del av ”häxpipa” ca 40 m från start) tog hon bra, den andra (den breda träbiten, på halva 2a sträckan) såg jag att hon började jobba på, men dum jag var så tvivlade jag på henne och sa inget och då gick hon vidare istället. Kanske bättre att uppmuntra en gång för mycket än en gång för lite? Tredje apporten (ca 50 m på 3e, tygremmen) jobbade hon på och när jag frågade så tog hon upp den och la sig vänd mot mig. Den fjärde (ca 30 m efter återgången, träapporten) tog hon fint, Den femte (ca 50 m efter öglan, teskeden) gick hon över, jag såg den och sa ”men titta, vad hittade jag häääär!”, hon kom och så fick hon korv i alla fall när hon markerade skeden. Sjätte (låg ca 70 m från slutet plastslang) och slutet (en kong jag gömt under gräs) tog hon jättebra. Efter slutet fick hon jaga kongen och jag tog en till ur fickan. Hon tyckte att det var väldigt kul!

Liggtid ca 45 min. Gärdesspår. Barmark, sol, lite vind.

Bild

En nöjd och glad Gnista.

Bild

Efter spåret liten vätskepaus innan det blev ett pass lydnad. Även om jag inte har varit så inspirerad på länge så har jag lite ”vilat mig i form” för det blev ett riktigt bra pass! 

Något jag grämer mig lite över var att jag missade Siv Svendssen när hon hade Clinic i Hallstahammar, men jag har läst en del av det hon skrivit, så idag provade jag lite idéer. Idag bestämde jag mig bara för att belöna bibehållen kontakt och att sätta upp mina kriterier innan vi började. Första kriteriet var att Gnista skulle gå 10 steg med bibehållen kontakt. Tittade hon bort började jag räkna på nytt. När hon klarat det, klick och kongkamp hos mig. Bröt kampen genom att hålla henne i halsbandet och vänta tills hon släppte. Höjde kriteriet till 12, 15, 17, 20, 25, 30 steg innan belöning. Hon fixade det galant! De gånger hon släppte kontakten så gick hon bättre sen när jag började räkna igen så jag behövde aldrig sänka kriterierna. Häftigt att se! Så till det här med ”Siv-inspirationen”…det var bara första belöningen hon fick en kort belöning, sen startade jag lek igen direkt efter hon släppt kongen. Lekarna var ”kamp”, ”1,2,3-vem tar den först?”, ”1,2,3-ta den omn du kan från min hand”…ja och lite allt möjligt…leken bröts och startades upp flera gånger innan vi började på nästa övning. Det här gillade hon! En annan kul sak…hon var helt tyst! En gång lät hon och det var när jag sa ”fot” när jag ville ha in henne till min sida… En supersnygg inkallning gjorde hon också! Även den helt tyst!

Bild

Ida fick också komma ut…mest bara leka med kongen.

Bild

Lite fritt följ fick hon också, väldigt taggad på kongen och hon gick nästan och nöp mig i magen.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s