Spår, lite fritt följ & gripanden av metallapport

Inte så tätt på given här…men jag tar och startar lite lugnt så får vi se om jag framåt sommaren kommer upp i min vanliga frekvens….

Gnista fick spåra igår. Åter igen ett gärdesspår. Sex apporter, ett antal spetsar och avslutade med ”trapp” med tiometerssträckor. Som vanligt är hon jättetaggad och börjar jobba på att hitta det så fort hon vet vad vi ska göra. Ändå är det inte svårt att få henne att ligga ner och vänta före innan spårstart, men det är klart, är man en tant på 7 år så behöver man kanske inte ligga på som en 1-åring 😉 . Farten i spåret är helt okej, ett jämt tryck, men inte värre än att jag kan hålla linan med en hand…i alla fall efter hon kommit igång…första hundra är det lite mer tryck… 🙂

Upptag: Jag släppte på henne från sidan så hon fick hitta spåret själv på den grusväg jag gått till, hon tog det bra, ibland försöker hon upp och prova vinda in (lite lat/smart, vill till mer lättspårade marker…även om hon är bra på grus också), jag höll i alla fall emot då och följde inte förrän hon gick ner i spåret igen. Farten på grus var lugn och fin, men när vi kom in på gräset ökade den markant.

Spårarbete: Som sagt, bra som vanligt. Spetsarna tar hon fint, går över ett par meter, upptäcker att spåret är borta, ringar tills hon hittar det och så tuffar hon på. Oftast bara ett varv, någon gång behöver hon två. ”Trappan” som jag la i slutet gick hon perfekt. Efter ”trappen” fick hon en ganska vass spets…den här spetsen ringade hon inte utan tog direkt. Kan det kanske bero på att ”trappan” sänkt farten något och ökat noggrannheten? Sista sträckan gick jag ut mot en väg som gick ut från gärdet, gick nästan ut på grusvägen innan jag vände tillbaka för ca 50 m till på gärdet innan slutapport. Det hade hon inga som helst problem med…mina ”luringar” kan hon allt för bra vid det här laget, även om jag tycker att jag är ganska påhittig så är jag nog inte det… Kom på mig själv att jag oftast börjar med lång raksträcka, så nästa gång kommer vinkeln med en gång… 😉

Apporter: La ut sex träapporter och hade fem med mig tillbaka. Hon markerar, men jag måste fundera ut hur jag ska få markeringarna ännu bättre. Nu stannar hon till och jobbar på apporten, men från det kan hon lika gärna bara notera och gå vidare som att ta upp den och lägga sig…kanske är det 50-50? Hur som, en större säkerhet i markeringarna måste till! Vilken belöning som skulle göra henne ännu mer angelägen att markera…? Idag belönade jag med korvslantar medan hon låg och när hon ätit färdigt fick hon gå vidare på eget bevåg, sista apporten belönades med korv och bollek.

20130512 056fb

 

Här skymtar spårgärdet…

När Gnista spårat fick Ida komma ut på en rastningsrunda och lite träning. Hon fick springa efter bollen, men jag har ju hjärtat i halsgropen när hon tvärnitar så att hon nästan går omkull…tokiga hund, men ingen hälta denna gång även om hon inte fick springa efter kastad boll så många gånger. Fritt följ gick fint och inkallning med och utan stå kanon!

Gnista fick sen komma ut för fritt följ med räkning. Idag gick det inte lika bra som sist, hon tappade ofta. Jag sänkte kriterierna lite (10-15 steg) och körde bara ett par gånger innan vi lekte. En lek var 1-2-3-spring ikapp till kongen, det tycker hon är kul. Bytte efter några gånger kongen mot metallapporten och körde samma sak för att se hur gripandet blev. Det var också kul, blandade sen så metallen blev kanske en gång på fyra. En gång markerade hon bara att hon tog apporten och då gjorde vi om, nästa gång bra. Bra gripanden belönades med konglek.

Jag vet, mest enkla övningar…men det är ju ingen idé att vara mer avancerad eftersom Gnista har lätt för ljud och låter det kan man ändå inte komma till tävling. Det här passet hade jag i alla fall en helt tyst Gnista! Så träningsmålet är tystnad och samarbete, kan jag inte nå det under ett pass så ska jag inte träna alls eller träna saker där vi lyckas.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s