Ingångsträning & lite ”rally”

Igår tränade vi lite igen. Eftersom Farley varvar ganska mycket så tog vi först en skogsprommis med lite svampplockning. Det är ett bra sätt att hundpromenera, jag går i obanad terräng, stannar ibland och plockar lite svamp, byter ofta riktning och går inte så fort. Gnista håller sig för det mesta ganska nära och när jag stannar och plockar svamp lägger hon sig ner och väntar på godisarna som hon får mellan tassarna.  Vem vet någon gång hittar hon svampen och lägger sig där ;), inget jag tränar men kul att se om det händer :). Farley far omkring, i början av prommisen totalt respektlös och försöker få igång Gnista, men efter en kvart när han inte lyckats så lugnar han ner sig lite och efter en timma så kan han faktiskt också ta det lite lugnt.

Efter prommisen åkte vi till vägen bakom bussgaragen för lite lydnad, tänkte att det skulle bli lite lugnare där för Farley än på klubben.

Farley fick först en lite koppelprommis och så satte vi igång. Eftersom jag fortfarande har ett BH till våren som mål så började jag med lite ingångsträning. Tycker inte jag fått till det där tighta som jag eftersträvat, men med lite surfande på YouTube hittade jag ett par inspirerande filmklipp.

Är det någon som har tips på informativa filmer på YouTube eller bra hemsidor om just träning av IPO…lydnad, spår och skydd…så tar jag tacksamt emot. Håller på att trixa lite på egen hand så tips och info tar jag gärna emot! Filmerna/hemsidorna ska inte vara bara uppvisning, utan ge idéer på hur man kan träna.

Jag började med att använda korv som belöning, men det blev han bara fläng och okoncentrerad av. Så då tog vi fram en kampdutt, eller rättare sagt två, och då blir han mer tyst och fokuserad. Visst, när han börjar bli fläng igen så får jag hålla honom i halsbandet lite tills han landar innan vi kan fortsätta. Jag började i alla fall övningen som så att jag höll en kampdutt synlig bakom mitt vänstra ben så han såg den mellan mina ben. När han gick mellan och skulle ta den klickade jag och han fick kampa runt benet och ut till min vänstersida innan han fick vinna den och jag tog fram nästa dutt och gjorde lika dant. Han släppte då den första och kom igen. När han är ute och springer med dutten plockar jag den han just släppt och leken fortsätter. I början hade jag dutten väldigt synlig så jag stod ganska krokig, men försöker räta upp mig undan för undan så att han siktar mellan mina ben istället för på dutten som blir mindre och mindre synlig.

Jag har ingen aning om vilket syfte filmmakaren har, men jag tänker som så att har Farley full fart in mot mina ben så har jag farten och att komma nära. Sen kommer jag en dag inte ha benen isär då har jag honom nära. Belöningen för att sitta nära kommer då att bli att jag särar på benen och han får gå mellan för sin belöning. Vidare så kommer vi att gå från sitta mittemot till att göra ingång runt mig och in på min vänstra sida.

Efter den här ganska intensiva lekstunden så tränade vi lite fritt följ, jag la en dutt som externbelöning och en dutt i fickan. Försöker köra längre sträckor, för han har tendens till ljud efter ca 15 m. Belönade med dutten jag hade i fickan, höll kvar honom i kampen några sekunder innan jag tog i halsbandet, plockade av honom dutten och fortsatte fria följet. Den utlagda fick han aldrig ta. Avslutade med platsliggning där jag stod ca 15 m från ansiktet mot/ryggen mot/sidan mot. Gick sen och plockade upp kopplet som låg ca 10 m bakom honom, och så hämtade jag dutten som låg ca 5 m bakom . Gav korv, la dutten framför honom, kopplade på och bröt sedan lugnt platsliggningen.

När Farley var klar fick Gnista komma ut för lite träning, men då var jag ganska slut. Lite fritt följ blev det i alla fall och lite boll-lek. Ja just ja, vi jobbade med lite rallyövningar också, som att göra olika helomvändningar och att gå på höger sida. Handtarget och ”här” är nog de signaler jag använder mest….kanske skulle ta och tänka över mina signaler lite bättre ;).

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s