Skog, spår & lydnad

En lite kortare sväng i skogen idag innan vi åkte till vägen bakom bussgaragen. Där ja jag två spår och en ”pinnstig” till Farley innan jag tog en fika i väntan på att spåren skulle få ligga till sig.

Farley

Pinnstigen” – jag hade gått i kanten av en grusvägn & släppt pinnar och lite andra grejjer med 5-10 m mellanrum, gick sen med Farley i sele och koppel. Han stannade vid varenda en!!! Så fick han liggmarkera innan han fick repbollen mellan framtassarna och leka med den. Jätteduktigt! Fast när jag ska bryta leken så var han så uppeldad att det blev ”huggomtag” i släppandet…”AJ” sa matten och blev lite småsur.

Image

Vad Farley hittade på ”pinstigen”.

Två spår blev det sen som såg ut på ungefär samma sätt. medvind, liggtid på dryga timman, första apporten efter 5 m, andra efter ytterligare 15 m och tredje apporten efter ytterligare ca 50 m. Det andra spåret hade en böj på sista sträckan. Apporterna var vanliga små träapporter.

Vi tog första spåret ganska snart efter pinnstigen, inte så jättebra. Han var alldeles för varvad efter all lek, vilket medförde att det tog tid innan han kom ner i spårkoncentration. Han satt brevid och tittade på mig, gnällde, hoppade på mig, gick runt mig. Jag sa ifrån när han hoppade på mig, annars var jag passiv, tog något steg framåt i spåret. När vi kom till första apporten upptäckte han den ganska snabbt ändå, han fick liggmarkera och så blev det lek. Efter leken tog det åter igen en liten stund innan han tog upp spåret, men så trillade polletten ner och han spårade fint. Andra apporten stannade han till vid och la sig ganska snabbt. Men NUUUU hade jag tänkt till lite….Farley fick ligga och tugga på repbollen en liten stund, sen matade jag med godbitar en stund innan han fick fortsätta….och se, han var i betydligt bättre koncentration nu! Så fortsatte i att belöna vid resterande apporter och det funkade bra. Han hade ändå stort intresse för apporterna och stannade vid alla och la sig ganska snabbt och friviligt. Vid andra spåret var upptaget i starten bättre, men sista sträckan var han lite yvig i sitt spårarbete. För att sammanfatta dagens spårövningar så är jag jättenöjd, men jag ska ta med mig lärdomarna att Farley ska inte tokleka innan han ska spåra och att belöning vid apporterna ska vara lugna för det mesta, kanske någon gång mer lek ifall det behövs.

Gnista

När Farley gått sina spår gick jag ut ett åt Gnista på ca 300 m med fem apporter (aluminiumrör, 3 träapporter, slangbit). Hon fick ta det med en gång, så liggtiden var kanske 10 min.

Gnista glänste som vanligt! Går som på räls i spåret. De ställen jag passerat där Farley och jag gått tidigare bara noterade hon med en nosning, höll sig sen till sitt spår. Markerade apporterna bra (för att vara henne) genom att göra ganska tydliga stopp. Då lekte vi liggmarkeringar och hon fick leka med repbollen. Alla apporter utom den sista hittade hon, den fick hon sen leta efter att jag selat av henne. Hon letade fint, självständigt och ihärdigt….men efter dryga kvarten bröt jag henne och hon fick leka lite med repbollen som belöning för bra ”jobbat i alla fall”. Så apporten hade nog sprungit och gömt sig…. 😉

Farley

Lydnad jobbade vi med sen. Fritt följ/linförighet i kortkoppel gick riktigt bra, enstaka ljud, men jag säger ifrån och det köper han. Kör ganska långa sträckor och det går bra. Vänstersvängarna blir sakta bättre och vi provar ibland lite dubbel vänster, men långsamt. Tempoväxlingarna går mest bra, lite hopp kan det bli i språngmarschen och i saktagåendet någon snurr. Han blir i alla fall inte frustrerad av att gå långa sträckor utan han håller i bra. Jag kan ta fram repboll med både höger och vänster hand utan att han går ur position, okej, någon gång kanske, men mest bra! Sitt-under-gång får han ganska tydliga hjälper och jag säger sitt och kliver ur så jag hamnar mittemot. Det går bra. Jobbade även med sättanden när jag rörde mig baklänges från honom, då satte han sig fint utan andra signaler är ”sitt”. Ligg-under-gång jobbade vi också med, här gör jag ganska tydliga handtecken när han gör det från fot. När vi jobbade med det när jag backar ifrån honom gick det bra med bara röst. När jag sen testade att blanda sitt/ligg så blev det mest rätt. Inkallning, han sitter/ligger kvar bra. Jag väntar en stund innan jag kallar in. Har repbollen vid magen och när han kommer bromsar jag honom lite med handen och ett ”sitt” så att han hamnar mittemot mig. Ganska bra blir det, men jag vill ha honom tightare…typ 10 cm närmre mig än vad han gör nu. Vi får jobba på det. Han får i alla fall repbollen vid min mage. Lek med bitkudden fick han och som vanligt gillade han det, MYCKET! Avslutade med att plocka av honom bitkudden, slänga den på backen ett par meter från honom och sen var det ligga ner för platsliggning. Jag lämnade honom ca 8 m. Han kopplar inte direkt av, ligger nästan och varvar upp sig ibland. Efter ca 3 min reste han  sig en gång. Jag sa bestämt ”nähä” och så la jag om, nu fick han ligga ca 3 min till och faktiskt tyckte jag att han blev lugnare nu. Kanske behövde det där ”nähä” för att inse att resa sig inte var ett alternativ och att det verkligen inte skulle hända något. När jag gick tillbaka tog jag bitkudden, smekte Farley och berömde lugnt, tog med honom helt om och efter ett par meter fick han sitta, lugnt ta bitkudden och sen gå kopplad till bilen.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s