Dax igen…

En träningssvacka veckan som var…blev lite deppig över att det var mer fel på bilen än topplockspackningen…toppen var dessutom sprucken 😦 . Massor med pengar kostar sånt och det dröjer ett tag till innan jag blir bilburen till hundarnas stora besvikelse, eftersom de älskar att åka och sitta i bilen.

Men, men igår lånade jag syrrans bil och tog mig till Åker där Schäferdistrikt Sörmland hade årsmöte. Det är det andra årsmötet jag är på som jag inte har setat i styrelse eller på annat sätt varit aktiv. Konstigt känns det men ändå ganska skönt just nu. Okej, jag utsågs till justerande på båda mötena, så helt sysslolös var jag väl inte… 😉

I går kväll fick Farley ett träningspass också, jag var ganska så trött efter dagens utflykt och storhandling, så helt strukturerad kände jag mig inte. Syns speciellt sista passet då det mest blev blaj 😉 , men Farley var i stort behov att få göra något. Senaste dagarna har han varit lite ”too much” även om det blivit långa skogsprommisar varje dag…så han behövde jobba på ”lugn, fokus och kontroll”.

Det blev mycket lek, men jag försöker jobba på kontrollen och att han ska vänta tills han får ta kongen. Under passet råkade jag trampa honom lite på en tass och då tog han till brösttoner i kampen…så jag testade att puffa på honom med foten under kampen (nej, jag sparkar honom inte 😉 ) och det verkade han tycka var lite häftigt för brösttoner där också. Han är för söt den lille gullepojken 😀 .

Mellan passen fick han ligga, första och andra pausen bara ligga och tredje fick han ligga och tugga på en kong. Varje paus varade 10-15 min.

Pass 1

 • Köttbullarna var lite för frysta och var inte bara att smula sönder i handen, ta fram i god tid nästa gång!
 • I början har jag en kong ligger på golvet, lite för svårt att börja så för han släpper flera gånger.
 • Började med lite sitt mittemot och fritt följ, men jag kände att han var lite för på och behövde blåsa ur sig lite så då fram med kong och skinn.
 • I kampen jobbade jag med kontroll, han fick inte ta förrän han var ”inbjuden”, sen får han inte ta omtag för då tar det slut, han får inte hoppa upp på mig och sno kongen. Jag försöker få lite lugna hållanden, men det är svårt, han vill dra och inte ta det lugnt heller. Försöker ha honom framför, men den lymmeln vill ju bara dra runt mig, men som sagt, jag försöker 😉 .
 • Det jag ser att jag kunde ha gjort är att ta in honom och fortsätta kampen efter att han vunnit, nu plockar jag bara av honom leksaken och leken börjar från ”början”. Så nästa gång, jobba in och fortsätt kampen. Göra så flera gånger så kommer han in fortare tror jag. Med skinnet kommer han faktiskt in för mer kamp, men jag är dålig på att ge betalt för det :/ .
 • Jobbade med att ta snabbt när jag håller fram kongen och bjuder in, är han inte snabb nog så missar han kongen.
 • En del störningsträning med att jag svänger skinn och kong framför honom utan att han får ta, det är han väldigt duktig på!
 • Luftiga armbågar i läggandet får vi jobba vidare på.
 • Hmmmm, jag ser till att mycket händer hela tiden…nåt att fundera på…bar eller inte bra?

Pass 2

 • Kanske kan tänka på att gå på andra lädden ibland så vändningarna inte blir ur bild…
 • Sitta mittemot tycker jag blir bättre och bättre. Verkligen inte klart och när han kommer med lite fart sätter han sig lite längre ifrån igen, men det syns att det går åt rätt håll i alla fall.
 • Kom på att jag skulle testa få honom att ”sitta fint”, dvs sitta ner medan han lyfter framtassarna….bra träning, men det gick väl si sådär. Får testa vidare…även om det bara är en nonsensgrej 🙂 .
 • Testade att belöna snabbt när han kom nära mittemot, men ska nog se till att ha ett sittande där före belöning.
 • När han sitter nära och jag väntar eller kör lite omvänd lockning händer det att han flyttar sig lite bakåt, något att tänka på och träna bort.
 • Smek och kel…”nej men kom igen nu matte, har inte tid med sånt, vi ska ju jobba!” säger Farley.
 • Även om det är väldigt mycket ”på” i den hunden så är han väldigt duktig på ”av”! Från eldig kamp gå in i uppmärksamt och lugnt fritt följ, duktig hund!
 • Upptäckte att när jag höll kongen i handen efter sidan så ville han vid ett tillfälle bara in till sidan och inte alls sitta mittemot, däremot när jag tog kongen mot magen så satte han sig mittemot. Variera! Variera också hur sitt mittemot belönas. En övning som jag tycker blev ganska lyckad var när han fick sitta mittemot, belönades med kongkamp, jag tar i hans halsband, han släpper och så får han sitta nära mittemot igen och få kongen, flera gånger.

Pass 3

 • Försökte få ihop lite inkallning+sitt mittemot, nja, golvet skyller jag på till viss del, inbjuder inte direkt till fart, men så var jag väldigt trött, så egentligen skulle jag kanske ha hoppat detta pass.
 • Eftersom apporten ligger i bilen som står på verkstaden så testade jag gripa med en slangbit, ingen hit…blev inte bra. Sen kan man ju undra hur man kommer på tanken att prova något som man har lite ångest över när man är trött….? Dumt är bara förnamnet! Nej, apportering ska vi ge oss på någon dag när jag är pigg och vi har rätt grejjer!
 • Kongen väger högre än skinnet….så det så! 😉
 • Inte så mycket mer att säga, mest dålig matte…kunde ha struntat i att lägga ut klippet, men skämmes och ta lärdom! 😀 Okej, några ljusglimtar finns det….

Sammanfattning

 1. Titta igenom allt en gång utan att fokusera på detaljer. Sen…
 2. Vad gjorde din hund bra? Fina ”av” och ”på”! 
 3. Vad gjorde du bra? Jag anpassade mig efter Farleys dagsform.
 4. Är hunden tveksam någonstans? I sitta mittemot finns det en viss tveksamhet. Att komma in med leksaken, inget han gör på en gång, lönar sig för dåligt?
 5. Hur kan jag göra bättre? Det var ju det där med längre kedjor innan belöning som glömdes bort, men kanske var det inte rätt dag för det?
 6. Vad ska jag träna min hund så att den blir bättre? Koncentration, uthållighet, lugn, kontroll.
 7. Hur såg helheten ut? Även om  matten inte var på topp så är Farley med hela tiden och vill.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dax igen…

 1. Kattis skriver:

  Bra frågeställningar, men jag skulle sätta den avslutande frågan först. Och sist.
  Det är visserligen genom detaljerna man bygger en övning, men det kan lätt bli
  för mycket ”pet” och för lite helhet.
  Kom ihåg att tänka på vad varje ”pet” innebär för helheten och om det tom kan
  vara kontraproduktivt att peta i vissa lägen.
  (Ja, jag är överdrivet försiktig, men jag har sett så många ”sönderpetade” hundar
  där föraren i sin ambition att bara göra det liiite bättre har stjälpt hela momentet.
  Gneta på, jag gillar att följa din blogg !

  • annasjyckar skriver:

   Tack för kommentaren….& det du skriver är såååå sant!!!
   Jag VET ju att jag har lätt att fastna i ”pet-träsket” & ändå är jag på god väg att halka ner där igen…grrrrrr…. 😉 Ser nån att jag är på väg, ta mej i örat! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s