Spår, lydnad & shejping

Efter två dagar med långa skogsprommisar så åkte vi idag till sen lilla campingen Orrestaö och la spår och tränade lydnad.

Spår

Farley fick två spår, det första rakt på ca 60 m och det andra med två vinklar på ca 150 m. Inga apporter i spåret, bara slut med köttfärsburk. Kraftig med/sidovind första spåret och första sträckan av andra spåret. Liggtid första ca 40 min, liggtid på andra ca 60 min.

  • Det är fortsatt bra med två spår, han är mer sansad och fokuserad andra spåret.
  • Första spåret gjorde han helt okej, om än lite forcerat.
  • Första sträckan på andra spåret var riktigt bra, bara lite mycket muskler.
  • Efter vinkeln kom vi in i kraftig sidovind och då började han driva ut och gå med hög nos. Kan förstås också vara att det brukar finnas burk där och det var den han letade efter? Jag har nog varit väldigt statisk i hur jag lagt burkarna.
  • När han hade hög nos stoppade jag, när han gick ner i spåret följde jag med. Vindade han länge så tog jag in honom och la honom ner en stund innan jag visade på spåret och han fick fortsätta. Kan det vara något att göra tidigare när han vindar? Bara fortsätta när man är sansad och har näsan i backen. Så fort han börjar vinda, ta in honom, lägga honom en stund och fortsätta när han verkar ha  lugnat sig lite? Ska testa så får jag se om det stör mer än lugnar….
  • När vi började närma oss burken så var det ju tyvärr i motvind, klantigt, där gick det ju inte riktigt att hindra honom från att vinda. Bara att ta med till nästa gång att APPORT LÄGGES (i alla fall just nu) ALDRIG I MOTVIND! 😉
  • Han åt faktiskt lite köttbullar jag lagt i spåret så nästa gång blir det lite godisdepåer.
  • Nästa gång ska båda spåren vara längre, första kanske 100 m och det andra kanske 300-400 m så att han kommer in i spårarbetet.

Gnista fick ett spår med långa raksträckor, en apport med burk i slutet av första raksträckan och en apport med burk i slutet. Spåret innehöll även en båge och en spets förutom fyra räta vinklar.

  • Innan starten är hon som ett ånglok, hon ska bara fram till spåret så fort som möjligt! Lägger hela tyngden framåt och blir sååååå tung…försökte bråka lite på henne men det brydde hon sig inte om. Nästa gång ska jag nog ställa större krav på hur hon ska uppföra sig innan hon får börja spåra. Det har jag råd med eftersom hennes spårsug är så stort.
  • Långa raksträckor var väl ingen hit, ångloket Gnista ångade på och blev noncharlant i vinklarna….men bågen fixade hon fint. Ska nog lägga trixigare spår med mer vinklar så hon får skärpa till sig lite och lite godis i vinklarna. Ska ändå ha en eller ett par ordentliga raksträckor i varje spår och försöka variera när i spåret de kommer.

Gnista fick sen jobba med liggmarkeringarna. Det är attans så svårt att få henne att lägga sig rakt utan att vända upp! Testade lite olika varianter men det slutade med att hon fick liggmarkera kongen….attans så rak och fokuserad hon var då….inte en tanke att vända sig om då. Så jag testar vidare så 🙂 .

Farley fick ett pass lydnad. Först fritt följ med köttbulle i handen. Lite gasad i början men det blev bättre. Jobbade på ”de rätta” helomvändningarna och det gick finfint! Det gäller bara att jag är tydlig med mitt kroppsspråk när det är helomvändning och vänstersväng/högersväng. Lite kedja med fritt följ, sättande under gång och läggande under gång, det gick bra. Inkallning gick fint. Jobbade sen med kvarliggande när jag hoppar och svänger med armar och tar djupa andetag. Svårt tycker Farley, som bra gärna vill att jag ropar på honom så han får komma någon gång. Efter paus så plockade jag fram pallen för att se om jag kunde shejpa fram lite intresse för den. Först med köttbulle, belönade allt intresse för pallen. Han la sig mest vid den eller försökte bita i den. Efter ett tag började han krafsa på den och då kunde jag belöna det. Köttbullarna tog slut och det blev kongbelöningar istället. Det funkade faktiskt riktigt bra, när vi slutade hade han medvetet satt en tass på pallen. Avslutade med att ta fram apportbocken. Jag hade kongsnöret i munnen och Farley skulle sitta framför mig och gripa apporten innan jag släppte kongen. En del upphopp blev det innan han började förstå. Belönade bara någon gång att han bara hade munnen över apporten för att sen gå vidare till att jag ville ha ett gripande och dra emot innan jag släppte kongen. Det kändes bra.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s