Spår, lydnad & lek i solskenet

Solen strålade från en klarblå himmel idag och jag tog hundarna för en eftermiddag i Mariefred/Åker. Träffade först Jonas för spår sen åkte vi till SK Åker för lydnad och skydd tillsammans med Jarmo. En superhärlig eftermiddag som gav försmak på vackra vår/sommar/höstdagar då det är så mysigt att vara ute och träna hund med trevligt folk att man kan hålla på hur länge som helst.

Dagens bilder hittar du här!

Spår

Farley fick 3+3 spår med paus i bilen emellan. Tanken är ju att Farley inte ska lägga energin framåt som han gör nu, utan neråt istället. Spår 1, 2, 3, 4, 6 var bara startpunkt med en massa godis, kattmat och köttbulle. Spår 6 hade jag punktat med en hel påse (100 g) kattmat så han skulle ligga och äta en stund. Spår 5 la jag en startpunkt och sen ca 2 m spår med köttbulle i varje steg innan det blir ett slut med köttbullshög. Idag låg de nog 30-60 min.

Vill, vill, vill komma fram till starten…men jag var konsekvent, inte komma fram till godbitarna förrän han låg utan att streta, då fick han  komma fram till godiset medan jag berömde och smekte. Sista spåret i båda seten, dvs spår 3 och 6 gick bäst. Han började då inse vilket beteende som gav resultat. Ändå tycker jag att det är lite mindre brottningsmatch än vad det var när jag började med detta.

Gnista fick ett spår med en båge, stark vind, en spets, raksträcka, i slutet två burkar med köttfärs, den första ca 20 m från slutet och den andra i slutet.

Började stabilt med snabbt upptag, tar första vinkeln till bågen bra, men sen svävar hon ut lite och kommer in någon meter förbi andra vinkeln…här blir det, från att ha varit ganska vindstilla bakom en dunge, rejält blåsigt…och just här hade jag lagt min spets. Hon traskade väldigt fel, hittade godiset i vinkeln men kom  inte på spåret. Efter lite snurrande kom hon i alla fall på rätt spår och den lite längre raksträckan. Hon gick bra och här hade jag tagit Jarmos råd från förra gången och lagt näringsdepåer tätare mot slutet. Det funkade jättebra och jag tycker att hon fick en oaw-upplevelse och gick bättre. Den första köttfärsburken gick hon över, klantan…där såg jag inte ett minsta lilla tecken på att hon ens noterade den. Hon gick ett par dm vid sidan, men jag tycker nog att hon borde känt den i alla fall. Sista stannade hon till vid i alla fall så hon kunde få smaska lite gotta. 

Lydnad

Farley fick linförighet, fritt följ, sättande under gång, läggande under gång, kvarläggande, inkallning och så testade vi A-hindret.

Linförigheten/fria följet gick mest bra, lite slängar av ofokus i början men efter en liten stund samlade han ihop sig och gick riktigt bra. I den här miljön står inte köttbullarna så högt i kurs, det är kongen som gäller. Jag försöker komma ihåg att låta honom jobba ganska länge mellan belöningarna, gärna i kedjor med flera moment på raken och när belöningen kommer så ska det vara lugnt, han ska sitta still eller ligga med kongen i munnen. Helomvändningarna när vi vänder mot varandra funkar finemang, tror han gjort så förr… Sättande under gång, fint men jag ger fortfarande ganska tydliga hjälper, ska testa banta bort lite nästa pass. Lika så i läggande under gång…nu gäller det bara att komma ihåg ”bortbantningen” 🙂 . Kvarliggande, borde tränat det mer, nu blev det bara att jag gick tillbaka och belönade läggande under gång, innan jag lämnade igen för inkallning, och det gick ju bra. Jobba mer på längre tider, sträckor och störningar….inte allt på samma gång såklart, men en medveten utökning av detta måste till. Inkallning, fin faktiskt, avslutade vid sitt mittemot och struntade i ingången.

Efter paus i bilen tog vi och smygstartade lite på A-hindret. Laddade honom med kong och sprang med, men han tordes inte riktigt satsa så han tog sig upp. Då fick Jarmo hålla kongen över hindret och jag stod brevid hindret medan jag kallade in Farley som satt typ 10 m bort. När han kom hjälpte jag genom att putta på så att han skulle känna att det går att ta sig över. Efter ett par sådana gånger tog han sig över ett par gånger själv innan vi slutade.

Gnista fick lite blandad lydnad. Fritt följ, ställande/sättande/läggande under gång, inkallning. Hon gick faktiskt bra och riktigt tyst även om jag var återhållsam med kongbelöningen. Men nej, jag siktar inte på lydnadstävling med henne…vi kör på kul 🙂 .

Sen fick Gnista runda ett par/tre skul, det tycker hon är jättekul! Springa runt och sen få springa och ta kongen ur min hand, det är grejjer det 🙂 .

Avslutningsvis fick Jonas, som figgat för tre hundar (men fyra pass), leka med Farley och bitkudde i ett rep. Skiiiiitkul tyckte Farley!!! Jag jobbade med ”ordning och reda”, vi skulle lugnt och sansat gå in på plan och ställa upp( och mellan varje lek kunna ställa upp hyfsat prydligt). Jonas kom ut och ställde sig i position, när Farley tittade upp på mig sa jag ”pass på” och figuranten började jobba. Farley var riktigt på hugget. Ett bett som träffade lite fel fick Jonas tumme att blöda, aj! När han bitit i kudden körde vi lite dragkamp med kudden i snöre…som Farley såklart vann! Sprang sen med den lite innan vi stannade. Då börjar Farley tugga så han får lägga sig och släppa. De två sista betten var bara såååå bra och riktigt djupa. Jarmo sa att det syndes att Farley mognat sen senaste gången när Jarmo lekte med Farley. Jag kan också se att det går åt rätt håll, mer fokuserad på rätt saker. I skyddet ska Farley byggas i byte tycker Jarmo, mer lätthanterligt än att dra igång ”aggressionspaketet” bra råd tror jag på min högtempade ”lille kille”.

Om annasjyckar

Varför hundblogga? Det här är min träningsjournal, jag kan gå tillbaka & kolla vad jag gjort & hur jag tänkt. Mina vänner kan hålla koll på mig och skulle någon inspireras eller få idéer av det jag skriver så blir jag bara glad! :D Hundnörd ut i fingerspetsarna där hund på längden, bredden & tvären upptar en stor del av mitt liv. Har tränat många olika saker och tycker att det är kul att lära mig nytt. :)
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s